ANALIZĂ Tot ce trebuie să ştiţi despre războiul de la graniţa României + HARTA CONFLICTULUI

ANALIZĂ Tot ce trebuie să ştiţi despre războiul de la graniţa României + HARTA CONFLICTULUI
NATO a cerut Rusiei să "înceteze acţiunile militare ilegale" din Ucraina. Vladimir Putin: Autorităţile de la Kiev ar trebui "forţate" să negocieze "pe fond" cu separatiştii proruşi. Traian Băsescu: Armata ucraineană riscă un măcel dacă nu este sprijinită de NATO. Victor Ponta: Intervenţia Rusiei trebuie condamnată şi sancţionată.

NATO cere Rusiei să "înceteze acţiunile militare ilegale" din Ucraina

Denunţând o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse", secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat "în termenii cei mai puternici dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale internaţionale".

"Facem apel la Rusia să înceteze acţiunile militare ilegale, să înceteze sprijinul pentru separatiştii înarmaţi şi să ia măsuri imediate şi verificabile în vederea unei detensionări a crizei", a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.

NATO nu va închide uşa Ucrainei dacă această ţară doreşte să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, a mai declarat Anders Fogh Rasmussen, după ce Kievul şi-a anunţat intenţia de a relansa procesul de aderare. "Permiteţi-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru", a declarat Rasmussen.

"Ucraina a decis să continue o politică de nealiniere", a subliniat el. "Respectăm pe deplin dacă Parlamentul ucrainean decide să schimbe această politică", deoarece noi "aderăm la principiul că fiecare ţară are dreptul de a decide singură, fără ingerinţe din exterior", a precizat Rasmussen.

Kievul ar trebui "forţat" să negocieze cu separatiştii

"Autorităţile ucrainene trebuie forţate să înceapă negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (...), ci pe fond (...): care vor fi drepturile populaţiei din Donbas, Lugansk, din sud-estul ţării", a afirmat Putin în cursul unui summit al tineretului rus.13:30 - "NATO rus" se declară pregătit pentru o "operaţiune de menţinere a păcii" în Ucraina

Forţele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), echivalentul NATO, "sunt pregătite să participe la orice operaţiune de menţinere a păcii", a declarat secretarul general al organizaţiei, Nikolai Bordiuja, pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

El a fost întrebat în legătură cu posibilitatea de a se recurge la forţele de menţinere a păcii în estul Ucrainei, devastat de o insurgenţă a armatei proruse şi unde Kievul şi occidentalii au denunţat joi "incursiunea" trupelor ruseşti.

"Forţele de menţinere a păcii pot fi mobilizate pe teritoriile ţării membre şi dincolo de acestea", a anunţat Bordiuja.

ODKB include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Ponta: Intervenţia Rusiei trebuie condamnată şi sancţionată. Probabil vom discuta la CSAT

Premierul Ponta a declarat că intervenţia Federaţiei Ruse în Ucraina trebuie condamnată şi sancţionată şi că eventuale decizii se vor discuta, probabil, săptămâna viitoare la CSAT, şeful Executivului urmând să prezinte poziţia României şi la reuniunea convocată la Paris de preşedintele Franţei.Ponta a spus că a fost informat cu privire la discuţia avută la Cotroceni de preşedinte cu ministrul Afacerilor Externe pe tema Ucrainei, iar el a discutat vineri pe cale diplomatică cu alţi parteneri europeni şi transatlantici.

"Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, România, ca ţară atât de importantă pentru flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, trebuie să sprijinim Ucraina, Moldova, Georgia, trebuie să condamnăm şi să sancţionăm intervenţia şi sprijinul pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor şi trebuie să găsim împreună soluţiile pentru ca Ucraina să poată să-şi păstreze integritatea teritorială şi suveranitatea", a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Referindu-se la reuniunea CSAT din 3 septembrie, el a spus: "Probabil o să discutăm acolo dacă sunt şi alte decizii de luat".Premierul Victor Ponta va participa sâmbătă, la invitaţia preşedintelui Franţei, Francois Hollande, la o reuniune a liderilor europeni social-democraţi, prim-miniştrii din Italia, Danemarca, Belgia, Austria, Slovacia, Republica Cehă.

La reuniune vor mai lua parte preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, agenda discuţiilor va viza coordonarea poziţiilor privind procesul de desemnare a conducerii instituţiilor europene, în principal desemnarea preşedintelui Consiliului European, a Înaltului Reprezentant şi a preşedintelui Eurogrup, precum şi propunerile pentru Colegiul Comisiei Europene.

De asemenea, liderii prezenţi vor avea un schimb de opinii privind evoluţiile recente din vecinătatea estică, cu accent pe situaţia din Ucraina, dar şi din alte zone.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, după o declaraţie de presă privind situaţia din Ucraina, că următoarea şedinţă a CSAT va avea loc pe 3 septembrie şi nu are ca subiect Ucraina, şeful statului menţionând că acesta va pregăti Summit-ul NATO.

"Consiliul Suprem de Apărare al Ţării va avea loc pe 3 septembrie, dar nu are ca obiectiv Ucraina. Este un CSAT premergător Summit-ului NATO din 4-5 septembrie. Faţă de situaţia actuală, nu se impune convocarea CSAT, este forţată", a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Întrebat dacă va mai avea şedinţe de lucru pe tema Ucrainei, şeful statului a menţionat că va mai avea astfel de şedinţe, în componenţa reuniunii de joi.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că s-ar impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat că acesta este atributul preşedintelui.

Băsescu: Armata ucraineană riscă un măcel dacă nu este sprijinită de NATO. Ucraina s-a săturat de căşti şi arme neletale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii şi să ajute armata ucraineană cu orice mijloace care-i sunt necesare într-o luptă ce poate deveni inegală."Statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii (...) Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi arme neletale le-au fost trimise. E timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă", a precizat Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii români.

Şeful statului a mai precizat că trebuie puse la dispoziţia armatei ucrainene "orice mijloace" necesare pentru a o ajuta "în această luptă care poate deveni inegală".

Totodată, Băsescu a spus că nivelul de sancţiuni înpotriva Rusiei trebuie reevaluat, poziţie pe care România o va susţine, sâmbătă, la Consiliul European.

HARTA conflictului din estul Ucrainei: Cum au evoluat luptele în ultimele două săptămâni

 

 

Comenteaza