Barack Obama încearcă să reasigure ţările arabe din Golf

Barack Obama încearcă să reasigure ţările arabe din Golf
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a încercat, joi, la Camp David, să reasigure statele arabe din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) după acordul cadru încheiat între marile puteri şi Iran cu privire la programul nuclear controversat iranian, comentează Le Monde în pagina electronică.

Barack Obama a reafirmat, la Camp David, în Maryland, "angajamentul ferm" al Statelor Unite "pentru securitatea partenerilor noştri din Golf" în cazul unor eventuale "activităţi destabilizatoare" din partea Iranului.

Cu toate acestea, Washingtonul a evitat să propună încheierea unui acord mai clar în acest sens, aşa cum şi-au dorit cele şase ţări din CCG (Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Oman şi Qatar). Această reticenţă a fost avansată pentru a se explica decizia regelui saudit Salman bin Abdulaziz al Saud de a renunţa în ultimul moment la deplasarea în Statele Unite. În afară de regele Salman al Arabiei Saudite, alţi doi suverani nu au putut veni în Statele Unite din cauza stării lor de sănătate.

Agajamentele "concrete" ale Statelor Unite au fost enumerate de Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă, precum şi într-un comunicat publicat la finalul reuniunii. Potrivit preşedintelui american, Washingtonul pledează pentru ameliorarea cooperării în materie de securitate, în special privind controlul transferurilor de arme, combaterii terorismului, luptei împotriva spălării de bani şi contra atacurilor cibernetice, precum şi pentru asigurarea securităţii maritime şi dezvoltarea apărării antibalistice.

În timp ce autorităţile de la Riyadh nu exclud o paritate strategică cu Teheranul în programul nuclear, Obama apreciază că Statele Unite au adus suficiente elemente convingătoare pentru ca ţările din CCG să accepte un acord final în acest dosar în cazul în care discuţiile tehnice în curs se vor încheia cu succes.

Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că reuniunea de la Camp David nu a vizat marginalizarea Iranului.

Obiectivul nu este de a "perpetua o confruntare de lungă durată cu Iranul sau chiar de a marginaliza" această ţară, însă regimul de la Teheran trebuie să arate voinţă de a stabili "relaţii de bună vecinătate", să renunţe la orice formă de "interferenţă" şi să respecte "integritatea teritorială" a vecinilor săi, a spus preşedintele american.

 

Comenteaza