Băsescu: Brexit implică reducerea contribuţiilor la bugetul UE. România trebuie să aibă 3 priorităţi

Băsescu: Brexit implică reducerea contribuţiilor la bugetul UE. România trebuie să aibă 3 priorităţi
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică seara, că România trebuie să aibă ca priorităţi, în contextul Brexit, efectele asupra alocăriii de fonduri, asupra pieţei forţei de muncă din Marea Britanie şi accesul tinerilor români la educaţie.

''România trebuie să aibă câteva priorităţi în acest proces care implică reducerea contribuţiilor la bugetul UE, Marea Britanie contribuia cu 13 milioane de euro, era unul dintre marii contributori, foarte probabil va afecta ţările beneficiare. În primul rând trebuie privit la efectele asupra alocărilor pentru România, în al doilea rând la efectele asupra pieţei forţei de muncă din Marea Britanie care ar putea afecta cetăţeni români care temporar lucrează în Marea Britanie (...) a treia problemă este legată de accesul la educaţie a tinerilor români'', a spus Băsescu la B1 TV.

El a subliniat că Marea Britanie nu este un stat barbar, iar românii care muncesc în baza unui contract de muncă vor putea să îşi continue activitatea şi în contextul Brexit.

Fostul preşedinte a afirmat că procesul de ieşire a Marii Britanii din UE nu este unul de tip "îmi iau pălăria şi plec", afirmând că sunt obligaţii asumate ce trebuie duse la îndeplinire. Traian Băsescu a mai spus că nu pot fi considerate egale problemele pe care le au statele ce au frontieră la Oceanul Atlantic cu cele din zona Mării Negre, situaţia fiind mult mai fluidă pentru România.

Acesta a susţinut că România nu trebuie să piardă niciun euro din bugetul 2014-2020, pentru că resurse există, oferind ca exemplu politica agricolă comună.

Băsescu a afirmat că ţara noastră trebuie să militeze pentru continuarea procesului care a început cu reforma politicii agricole comune făcute în mandatul de comisar a lui Dacian Cioloş, perioadă în care diferenţele dintre statele membre s-au mai redus.

 

Comenteaza