Băsescu laudă Cluj Innovation City la şefii Comisiei Europene

Băsescu laudă Cluj Innovation City la şefii Comisiei Europene
S-a ţinut de promisiune: după ce duminică a declarat la Cluj că va susţine proiectul Cluj Innovation City, prezentat de primarul Emil Boc, ieri preşedintele Traian Băsescu a lăudat proiectul în faţa vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic; vineri, Băsescu se întâlneşte şi cu preşedintele CE Jose Manuel Barosso.

Băsescu l-a primit luni pe Maros Sefcovic (foto stânga), vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru Relații Interinstituționale și Administrație, la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali au vorbit despre prioritățile Comisiei Europene până la expirarea mandatului acesteia, la sfârșitul anului 2014, cu accent pe constituirea Uniunii Bancare, și au fost făcute evaluări cu privire la posibilele rezultate ale alegerilor pentru Parlamentul European, situația economică din România și perspectivele de creștere pentru anul acesta, precum și cu privire la concluziile Raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare din 22 ianuarie.

Băsescu l-a informat pe domnul Maros Sefcovic asupra inițiativei constituirii în Cluj-Napoca a unui cluster tehnologic și de inovație în sectoare de excelență, precum cercetarea din domeniul sănătății, și a susținut eforturile comunității locale de a obține finanțare europeană, precizează Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

Sosit duminică la Cluj pentru o dezbatere, preşedintele Traian Băsescu a vizitat şi Primăria condusă de fostul său coleg de guvernare, fostul premier Emil Boc, care i-a prezentat unul dintre proiectele de perspectivă ale oraşului.


"Am venit să vizitez Primăria", le-a spus Băsescu ziariştilor la ieşirea din instituţie. "Am avut surpriza foarte plăcută ca domnul primar să-mi prezinte un proiect, Cluj Innovation City, care să valorifice capacitatea de cercetare oe care o are Clujul prin numărul mare de universităţi şi prin calitatea lor".

 

Băsescu spune că Boc i-a prezentat componentele acestui proiect, "care sunt impresionante şi perfect adaptate realităţilor Clujului" - o componentă IT,o componentă de sănătate, una de energie şi alta de mediu. "Sunt programe, proiecte care în mod cert pot fi susţinute cu bani europeni şi cu componentă autohtonă, iar eu i-am promis domnului primar, având în vedere că vineri am o întâlnire cu domnul preşedinte al Comisiei Europene Barrosso, că voi prezenta acest proiect şi cum am susţinut proiectul de la Măgurele pentur care s-a obţinut finanţare, voi solicita finanţare şi pentru acest proiect, care dă o şansă extraordinară cercetării, dascălilor şi studenţilor de la Cluj", a spus preşedintele.


Primarul Boc adaugă că i-a prezentat lui Băsescu, "pe componenta medicală", şi sângele artificial, un proiect clujean care a făcut vâlvă pe plan internaţional. "Poate fi un domeniu de vârf", sugerează Boc. "De ce să nu visăm şi la o componentă care ţine de dimensiuni artificiale ale organelor artificiale - inimă, rinichi, printr-o cercetare avansată care să ne scutească de transplant. De ce să nu visăm la aşa ceva", spune Boc.


"La Cluj aveţi un început extraordinar, sângele artificial. Se poate gândi mai departe", a completat şi Băsescu.

Cluj Innovation City e un proiect estimat la 300 milioane de euro care ar urma să fie implementat de un consorţiu în care se află Primăria Cluj-Napoca, dar şi universităţile clujene. Acesta ar urma să fie implementat pe un teren de 200 hectare în zona Lomb. Este un proiect de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe o suprafaţă de 300 ha, cu o investiţie totală apreciată la 300 de milioane de euro, şi care va putea reuni, în următorii 15 ani după maturitatea completă, peste 20.000 de specialişti IT. Este un proiect derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel în România, şi va fi realizat în mai multe etape. Managementul CIC este deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean Cluj.

Comenteaza