Băsescu: Sper ca în 10 zile să convenim cu SUA ca acordul privind scutul să fie făcut public

Băsescu: Sper ca în 10 zile să convenim cu SUA ca acordul privind scutul să fie făcut public
Acordul privind scutul american antirachetă semnat, marţi, la Washington, nu conţine nimic secret, a declarat, miercuri, Traian Băsescu, la întoarcerea din SUA, el spunând că speră ca în zece zile se va conveni cu Departamentul de stat ca Acordul să poată fi făcut public în România şi în SUA.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la întoarcerea din vizita făcută în SUA, că, odată transpus în practică, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România va face ca nivelul de securitate "să fie cel mai înalt din istoria ţării".

"Acordul nu are nimic secret. Vreau să îndepărtez orice speculaţie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca în următoarele zece zile să putem conveni cu Departamentul de stat să facem public acest acord, atât în România, cât şi în SUA", a spus Băsescu.

El a precizat că Acordul va trebui ratificat în Parlamentul României.

Şeful statului a mai spus că imediat ce va fi convenit cu partenerii americani că Acordul poată fi făcut public secretarul de stat Bogdan Aurescu "va da public toate explicaţiile pe fiecare clauză a Acordului".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, marţi, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Semnarea documentului se produce la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.

Potrivit unor documente americane, referitoare la sistemul care va fi amplasat în judeţul Olt, SUA şi România au selectat împreună în cadrul negocierilor locaţia de la Deveselu, ca fiind potrivită pentru amplasarea sistemului de apărare antirachetă american care implică interceptoare de tip SM-3, cunoscute şi sub numele de "Aegis Ashore System". Aici va fi amplasat un radar de ghidare a interceptoarelor (radar deckhouse) şi module conţinând interceptoare SM-3.

 

Etichete
Comenteaza