Calendarul României gustoase pe 2014

Calendarul României gustoase pe 2014
Smochine exotice de la malul Dunării, porc sănătos ca somonul, gătit în nordul aspru, răcituri din Oltenia fierbinte, virşli picanţi gustaţi în curtea celui mai frumos castel medieval din ţară, păstrăvi argintii în Bucovina, pită caldă din Banat, borş pescăresc în Deltă sau sarmale în Secuime.

Acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care le propune spre degustare Calendarul Gastronomic al României, dat publicităţii la sfârşitul lui 2013 de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT).

Calendarul include câteva dintre cele mai „gustoase" festivaluri din România şi a fost realizat cu sprijinul reprezentanţelor teritoriale de promovare turistică.

cluj.travel a făcut o selecţie a celor mai tentante zece astfel de festivaluri, iar la finalul textului puteţi consulta întregul calendar.

l Februarie/ Fasching, Festivalul clătitelor, Prejmer, jud. Braşov. Evenimentul, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie anul acesta, se organizează înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice. Este un festival inspirat de tradiţiile săseşti. Caravana reprezintă punctul central al petrecerii. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi nelipsita căruţă cu sobă în care se pregătesc clătitele. Evenimentul se încheie cu balul mascat.

l Mai/ Festivalul Porcului de Mangaliţa, Baia Mare. Este o manifestare unică la nivel naţional şi internaţional, pe parcursul căreia vor fi promovate gustoasele produse tradiţionale rezultate din carnea porcului de Mangaliţa. Porcul de Mangaliţa are o istorie de peste 200 de ani. Carnea sa este aproape la fel de sănătoasă ca somonul.

l Iunie/ Festivalul Virşlilor, Castelul Corvinilor, Hunedoara. Miza evenimentului este promovarea cârnăciorilor denumiţi „virşli", un sortiment preparat din carne de capră şi de oaie, specific sudului Transilvaniei. Virşli sunt produşi de sute de ani după reţete neschimbate, transmise de la bunici la nepoţi. Virşli de Brad şi cei de Sălaş sunt printre cei mai renumiţi.

l Iulie/ Festivalul „Caşcavalul de Brăduleţ", Brăduleţ, jud. Argeş. Evenimentul se desfăşoară timp de trei zile consecutiv, în trei sate ale comunei: Galeş, Brădet şi Brăduleţ. În fiecare zi a festivalului, satul care găzduieşte manifestarea îşi promovează propriile valori ce ţin de identitatea culturală locală, printre care: caşcavalul de casă, brânza de burduf, telemeaua, caşcaval din caş baschiu şi multe altele.

l August/ Festivalul Smochinelor, Şviniţa, judeţul Mehedinţi. Scopul festivalului este de a promova produsele locale din smochine şi cultura multietnică din Clisura Dunării. Printre activităţile înscrise în program, se numară: prezentare şi degustare de produse tradiţionale din smochine - dulceaţă, ţuică, smochine proaspete, prăjituri din smochine; culesul fructelor de smochin; parada portului popular; spectacole folclorice oferite de ansamblurile artistice din Clisura Dunării şi din Serbia.

l August/ Festivalul Păstrăvului, Ciocăneşti, judeţul Suceava. Festivalul National al Păstrăvului cuprinde o serie de manifestări complexe precum concursuri de pescuit sportiv, concursuri gastronomice şi un concurs de snoave şi glume pescăreşti, parada portului popular, spectacole folclorice şi de divertisment, expoziţii, degustări de vinuri, muzică de fanfară, baluri, mese câmpenesti şi cine traditionale.

l Septembrie/ Festivalul „Pita de Banat", Timişoara. Tematica festivalului este una diversă: produse, accesorii şi echipamente pentru morărit, panificaţie, cofetărie şi patiserie, produse şi preparate tradiţionale şi ecologice româneşti, preparate specifice din bucătăria internaţională, vin, ceai, cafea, bere, alte băuturi alcoolice şi nealcoolice, preparate culinare gătite în aer liber la grătar, pe plită, la ceaun sau rotisor, produse de artizanat.

l Septembrie/ Festivalul Tămâioasei, Pietroasele, judeţul Buzău. Este cunoscut în toată ţara datorită fetelor „numai bune de măritat" din zonă care, îmbrăcate în costume populare, zdrobesc strugurii cu picioarele, în vechiul lin de lemn, marcând astfel începutul culesului. Se organizează un concurs ţărănesc pentru aprecierea vinurilor producătorilor din zonă, o expoziţie etnografică şi de unelte vechi pentru vinificaţie, dar şi o expoziţie gastronomică a pensiunilor din zonă.

l Octombrie/ Festivalul Răciturilor, Valea Bistriţei, judeţul Gorj. În apropiere de Hobiţa natală a lui Brâncuşi, are loc anual „Festivalul Răciturilor". Chiar dacă unii le zic piftii, alţii aituri, sunt aceleaşi minuni ale gastronomiei iar varianta gorjenească - combinaţia de sarmale cu piftii, ardei iute, turtă şi ţuică de prune (numai în judeţele Gorj şi Vâlcea sarmalele se mănâncă cu piftii) oferă delicii nebănuite papilelor gustative.

l Octombrie/ Festivalul Borşului Pescăresc, Jurilovca, judeţul Tulcea. Localnicii, invitaţii şi turiştii se vor aduna în jurul ceaunelor cu borş de peşte lângă malul apei, pentru a participa la toate acţiunile de pregătire a acestei delicatese specifice zonei. Programul artistic susţinut de ansambluri tradiţionale şi artişti locali, vizite ghidate la Cetatea Argamum şi trasee către punctele de interes turistic local vor asigura „garnitura" borşului de peşte de la Jurilovca. 7

 

Etichete
Comenteaza