Canada se pregătește să renunțe la vizele pentru români

Canada se pregătește să renunțe la vizele pentru români
Ministrul canadian al imigrației, John McCallum, se deplasează săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a rezolva disputa de lungă durată cu România și Bulgaria care amenință să blocheze ratificarea acordului de liber schimb între Canada și statele membre ale UE

În condițiile în care data semnării așa-numitului Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) a fost stabilită pentru luna octombrie, Canada trebuie să acționeze sau riscă ca acele țări nemulțumite că cetățenii lor sunt tratați ca europeni de mâna a doua să-și folosească dreptul de veto.

În luna aprilie, Canada și SUA au primit termen trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE privind reciprocitatea regimului de vize, care prevede că țările ale căror cetățeni nu au nevoie de vize trebuie, la rândul lor, să permită libertatea de circulație pentru toți cetățenii UE.

Canada cere în prezent vize pentru cetățenii din România și Bulgaria, în timp ce SUA impune vize pentru cetățenii din cinci state membre ale UE.

Comisia Europeană urmează să se reunească pe 13 iulie pentru a decide dacă va impune reciprocitatea vizelor pentru canadieni și americani.

Biroul lui McCallum confirmă că acesta se va afla la Bruxelles între 10 și 12 iulie pentru întâlniri referitoare la adoptarea CETA și pentru "a reitera poziția Canadei în legătură cu mecanismul privind reciprocitatea vizelor".

Totuși, "nu sunt prevăzute evenimente sau anunțuri oficiale în timpul deplasării", a spus purtătorul de cuvânt Félix Corriveau pentru CBC News.

Este neclar dacă UE își va duce mai departe amenințarea, date fiind potențialele consecințe economice. Insultarea aliaților politici din America de Nord ar putea să nu fie o decizie înțeleaptă în condițiile în care Europa se confruntă cu decizia Marii Britanii de a ieși din UE, comentează CBC News.

Decizia Comisiei Europene de a trata CETA ca un acord "mixt" înseamnă că Consiliul European va trebui să aprobe acordul prin consens, care să fie apoi ratificat de toate parlamentele naționale.

Dacă una sau două țări refuză să semneze acordul, atunci aplicarea CETA poate fi blocată, ceea ce înseamnă că semnarea oficială a documentului în octombrie ar putea fi cel puțin amânată.

România nu s-a sfiit în trecut să lege sprijinul său pentru CETA de disponibilitatea Canadei de a ridica vizele pentru români.

Ministrul pentru comerț internațional, Chrystia Freeland, și-a exprimat încrederea că problema vizelor va fi rezolvată pentru ca Ottawa să se asigure că acordul nu va fi blocat.

Sorina Moisa, eurodeputat român, a declarat marți pentru CBC News că dacă soluția nu este anunțată săptămâna viitoare, ar trebui să vină "cel mai târziu" în septembrie. "Altfel avem o problemă majoră", a adăugat el.

Moisa a discutat constant cu ambasadorul Canadei, miniștri și oficiali și a afirmat că o vizită recentă a unor oficiali canadieni a mers foarte bine și că negocierile pentru ridicarea restricțiilor au început. "Nu există chestiuni majore în dispută", a spus eurodeputatul român.

El a fost unul dintre susținătorii activi ai CETA, notează postul canadian, dar în aprilie a fost forțat să demisioneze din poziția de raportor al partidului său pentru CETA din cauza lipsei de acțiune a Canadei în problema vizelor.

"În contextul introducerii Mexicului în programul Visa Waiwer săptămâna trecută, acesta a devenit un imperativ moral absolut, o condiție prealabilă pentru ca românii să semneze CETA", a spus el, apreciind că există argumente mai multe pentru ridicarea vizelor pentru români decât în cazul Mexicului.

Sorin Moisa a spus că riscurile de securitate sunt incomparabile. În plus, ca cetățeni UE, românii pot deja circula liber pe continent, așa că de ce ar exista temeri privind un val de migranți economici sau solicitanți de azil spre Canada, a întrebat retoric Moisa.

Amenințarea cu blocarea CETA nu reprezintă doar "cuvinte mari", a spus Moisa. "Nu se poate ca românii să accepte să fie tratați ca niște cetățeni UE de mâna a doua", a spus el.

Premierul român Dacian Cioloș s-a aflat la Ottawa la 15 iunie, unde a discutat despre problema vizelor cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

Cei doi par să se fi înțeles foarte bine, relatează CBC News, Trudeau acceptând 'realitatea politică evidentă' a legăturii dintre vize și chestiunea acordului.

Pe lângă faptul că previne un veto, ridicarea vizelor ar putea ajuta la ratificarea CETA și într-un alt mod. Până a demisionat, Moisa a fost raportor pentru CETA a grupului S&D, un grup perceput ca fiind sceptic în astfel de chestiuni comerciale.

Eurodeputatul care l-a înlocuit pe Sorin Moisa ca raportor este britanic, iar influența lui asupra colegilor săi ar putea fi limitată, în special după votul privind ieșirea Marii Britanii din UE. Dacă eurodeputatul român nu va putea să-și reia rolul, există riscul ca viitorul raportor socialist pe CETA să se opună acordului, relatează agerpres.ro

"Va fi o luptă foarte dură. Tabăra pro-comerț, pro-atlantică este semnificativ mai slabă fără Marea Britanie", a spus eurodeputatul român.

 

Comenteaza