Castelul unui român, atracţie turistică la Valencia

Castelul unui român, atracţie turistică la Valencia
În limba engleză, expresia „a construi castele în Spania" echivalează cu a visa cu ochii deschişi. Totuşi, un român chiar a construit un castel în Spania, cu creneluri, donjonuri, turle şi pasaje. În scurt timp, construcţia românului a devenit o atracţie turistică pe plaja din Valencia. De ce pe plajă? Pentru că e un castel de nisip

Alin Hangu nu e un castelan obişnuit. Desculţ, în pantaloni trei-sferturi negri şi cu un tricou alb, mulat, poartă în spate, ca un rucsac, un rezervor de apă. Ataşat la acesta, un furtun cu care îşi stropeşte castelul. „Îl ud cu apă mereu, ca să nu îl roadă vântul", explică „proprietarul" castelului. Aproape că nu este trecător care să nu se imortalizeze zâmbitor în faţa edificiului, într-o imagine de carte poştală din alte timpuri. „E minunat, nu am mai văzut aşa ceva, poza de aici e perfectă pentru Facebook", exclamă Heidi, o turistă blondă din nordul Europei. Dacă mulţi turişti sunt convinşi că amplasarea unui castel sofisticat de nisip în buza plajei ar fi o iniţiativă tipic spaniolă, pentru cei veniţi din România e limpede din prima clipă că artistul constructor e un conaţional de-al lor.

„Eu sunt constructor de meserie, am făcut facultatea de arhitectură la Iaşi", se mândreşte Alin Hangu. Este din Brăila, dar a plecat în Spania, în căutarea unui trai mai bun, de 12 ani. „De trei ani încoace construiesc castele, am şi un tovarăş care mă ajută, tot din România. Am văzut că oamenilor care vin aici în vacanţă le place, aşa că stau cu castelul pe plajă în fiecare vară, cât ţine sezonul turistic", a povestit Alin. Întreţinerea unui asemenea edificiu, mai înalt de un stat de om şi construit din nisip fin de Mediterana nu e chiar floare la ureche, dar stăpânul castelului are tehnicile lui. Udatul este una dintre acestea. „Ca să îl ud mai bine, mă urc sus pe el, am treptele mele pe care calc cu grijă", dezvăluie omul. Nu puţini sunt cei care pun gând rău ineditului edificiu. „Sunt unii care ar vrea să îl strice, şi turişti, şi localnici. Unii mai dau cu piciorul, dar alţii cheamă poliţia, fac reclamaţii că ocup spaţiul public, nu e deloc uşor", mărturiseşte Alin Hangu.

Viaţa lui nu a fost uşoară în Spania, însă l-a ajutat meseria şi acum năzdrăvănia cu castelul îi aduce un ban în plus. „Autorităţile de aici sunt mulţumite că le promovez oraşul. Nu îmi pot da salariu pentru asta, dar mai primesc de la ei lucrări plătite şi asta contează când eşti departe de casă", povesteşte românul cui îl întreabă de viaţa lui. Şi, nu în ultimul rând, îl ajută şi monedele lucitoare pe care turiştii cu dare de mână le lasă pe o basma colorată de lângă castel. În definitiv, să întreţii un castel în Spania costă.

Etichete
Comenteaza