China renunţă după trei decenii la politica unui singur copil, pentru susţinerea creşterii economice

China renunţă după trei decenii la politica unui singur copil, pentru susţinerea creşterii economice
Partidul Comunist Chinez va abandona politica unui singur copil, introdusă la sfârşitul anilor ’70, pentru dezamorsarea unei bombe demografice care riscă să sufoce creşterea în a doua mare economie a lumii, în cadrul strategiei actuale de promovare a unui ritm de dezvoltare mai echilibrat.

Comitetul Central a aprobat planul de a permite tuturor cuplurilor din China să aibă doi copii, a relatat agenţia de presă Xinhua, după o reuniune de patru zile a Partidului Comunist, relatează Bloomberg.

Decizia, care era anticipată de analişti, a fost luată după ce eforturile anterioare de relaxare a regulii nu au permis creşterea naşterilor cu 2 milioane pe an.

Măsurile fac parte din programul preşedintelui Xi Jinping de tranziţie a economiei la un ritm de creştere mai lent dar mai echilibrat. Pentru acest an, Guvernul de la beijing anticipează o creştere economică de 7%.

Planul aferent perioadei 2016-2020 reprezintă cea mai bună şansă a lui Xi de a implementa reformele sociale şi economice prezentate la venirea sa la putere, în 2012.

China încearcă să finalizeze tranziţia de la o economie în dezvoltare dependentă de investiţii şi exporturi la "o societate de o prosperitate moderată", cu o economie susţinută de servicii, cheltuieli de consum şi inovaţii.

Politica unui singur copil, care limitează numărul de copii la unul sau doi, în funcţie de etnie şi regiunea în care locuiesc părinţii, a fost un element major al eforturilor fostului lider Deng Xiaoping de a moderniza economia.

Când măsura a fost introdusă în urmă cu 36 de ani, autorităţile chineze considerau că un număr mai mare de trei copii pe familie reprezintă o frână pentru creşterea economică.

Între timp regula a fost relaxată, iar apelurile de eliminare a acesteia s-au înmulţit, din cauza scăderii natalităţii care a erodat forţa de muncă disponibilă.

Populaţia aptă de muncă din China a scăzut anul trecut pentru prima oară în cel puţin două decenii, iar creşterea economică a încetinit, sugerând o situaţie asemănătoare cu cea din Japonia anilor '90.

Anunţul Comitetului Central marchează prima decizie luată de autorităţi în cadrul planului economic pentru perioada 2016-2020, mai multe detalii fiind aşteptate în următoarele zile, când va fi prezentat proiectul cincinal. Acesta trebuie să fie aprobat anul viitor de legislativul chinez.

În urma anunţului, acţiunile Danone, unul dintre cei mai mari producători de lapte pentru sugari la nivel mondial, au crescut cu până la 3%.

Consumul anual de lapte pentru sugari din China se ridică la aproximativ 19 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare piaţă de profil din lume, după ce vânzările au crescut de peste două ori în ultimii cinci ani, potrivit Euromonitor.

 

Comenteaza