Comisia Europeană: Berlin este oraşul european cel mai accesibil persoanelor cu dizabilităţi

Comisia Europeană: Berlin este oraşul european cel mai accesibil persoanelor cu dizabilităţi
Vicepreședintele Comisiei Europene Vivianne Redding, a înmânat premiul Access City 2013 orașului Berlin.

Premiul a fost acordat în semn de recunoaștere a abordării globale și strategice pentru care a optat Berlinul în scopul creării unui oraș accesibil pentru toți. Acest concurs este organizat de către Comisie, împreună cu Forumul european al persoanelor cu dizabilități, și distincția a fost acordată în cadrul conferinței anuale organizate la Bruxelles cu ocazia Zilei europene a persoanelor cu dizabilități. Premiul este menit să încurajeze schimbul de experiență între orașe și să permită îmbunătățirea accesibilității acestora în beneficiul tuturor.

„Persoanele cu dizabilități se confruntă în continuare cu prea multe obstacole în viața de zi cu zi, însă orașe precum Berlinul sunt deschizătoare de drumuri în transformarea vieții de zi cu zi, care devine astfel mai accesibilă pentru toți", a declarat vicepreședintele Reding, comisarul UE pentru justiție. „Accesibilitatea oferă noi oportunități de afaceri și poate fi un adevărat stimulent pentru inovare și creștere economică. Iată de ce accesibilitatea este în centrul Strategiei europene pentru persoanele cu dizabilități și de ce pregătim în prezent propuneri pentru un Act european privind accesibilitatea pe care intenționez să le prezint anul viitor."

Juriul a selecționat orașul Berlin pentru politica sa în materie de dizabilități, care este strategică și favorabilă incluziunii. Prin intermediul acestei politici, Berlinul a investit masiv în transformarea sa dintr-un oraș care în trecut a fost divizat într-un mediu accesibil și lipsit de obstacole. Juriul a evidențiat sistemul de transport al orașului și investițiile făcute în scopul îmbunătățirii accesibilității pentru persoanele cu dizabilități în cadrul proiectelor de reconstrucție. Abordarea globală adoptată de Berlin în ceea ce privește accesibilitatea este pe deplin integrată în politicile orașului și se bucură de sprijinul masiv al factorilor de decizie.

Ceilalți finaliști au fost:

Nantes (Franța): oraș recompensat pentru abordarea sa generală vizând crearea unui oraș accesibil tuturor și pentru diferite activități de sensibilizare cu privire la accesibilitate în viața de zi cu zi. Nantes a investit în cursuri de formare pentru proiectanți și arhitecți și menține un dialog permanent cu cetățenii pentru a le permite persoanelor cu dizabilități să se reunească și să elaboreze proiecte comune.

Stockholm (Suedia): oraș selecționat pentru abordarea sa pe termen lung, favorabilă incluziunii, care urmează conceptul de „proiectare pentru toți" (Design for All). Proiectul „Vision Stockholm in 2030" are drept obiectiv transformarea acestui oraș, în care apa reprezintă 30 % din zona centrală, într-un oraș de talie mondială, accesibil tuturor. Printre exemplele de remarcat se numără treceri de pietoni, toalete publice și locuri de joacă accesibile și gândite astfel încât să se asigure accesibilitatea copiilor și părinților cu dizabilități.

Europenii cred cu tărie că persoanele cu dizabilități ar trebui să aibă posibilitatea de a participa pe deplin la viața societății, potrivit unui nou sondaj al Comisiei Europene, publicat înainte de 3 decembrie, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități (a se vedea IP/12/1296).

„Accesibilitate" înseamnă accesul persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, la transporturi, la sistemele și tehnologiile informației și comunicațiilor, precum și la alte facilități și servicii.

Aceasta este cea de a treia ediție anuală a premiului Access City. Prima ediție a fost câștigată de Avila, din Spania (IP/10/1641) și a doua de Salzburg, din Austria (IP/11/1492). În acest an, pe lângă câștigător și cei trei finaliști, juriul a acordat mențiuni speciale următoarelor orașe:

- Pamplona (Spania) pentru mediul urban accesibil și pentru politicile durabile din domeniul mediului. Pamplona a stabilit un plan pe o perioadă de patru ani de renovare a infrastructurii locale, inclusiv a orașului vechi: nivelul trotuarelor a fost redus, au fost instalate terenuri de joacă și parcuri de gimnastică pentru persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă, iar rampele, ascensoarele și pasarelele reprezintă soluții pentru o mai bună accesibilitate în zonele denivelate ale orașului.

- Gdynia (Polonia) pentru eforturile sale permanente de a face accesibil transportul public: 97 % din autobuze și 58 % din troleibuze sunt în prezent accesibile persoanelor cu dizabilități. De asemenea, orașul a introdus un sistem de informare dotat cu descrieri și indicatoare scrise cu caractere Braille, precum și cu stâlpi și panouri de informare accesibile persoanelor în scaun cu rotile.

- Bilbao (Spania) pentru utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în beneficiul persoanelor cu dizabilități, inclusiv un serviciu de informații telefonice pentru persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire, terminale de traducere simultană în birourile deschise publicului și bucle de inducție pentru eliminarea zgomotului de fond și îmbunătățirea serviciilor pentru persoanele care folosesc aparate auditive.

- Tallaght (Irlanda) pentru gama de servicii inovatoare destinate îmbunătățirii calității vieții cetățenilor cu dizabilități din acest oraș, inclusiv a persoanelor în vârstă. Printre exemplele de astfel de servicii se numără un serviciu de reparare a străzilor și a trotuarelor în interval de 48 de ore, servicii de informare, căi pietonale accesibile, instalații de reciclare accesibile, biblioteci accesibile și cărți disponibile în diferite formate pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

 

Comenteaza