Coreea de Nord vinde aur, semnul unui posibil colaps economic iminent - presă

Coreea de Nord vinde aur, semnul unui posibil colaps economic iminent - presă
Coreea de Nord a început să vântă cantităţi mari de aur Chinei, într-o încercare de a ieşi din criza economică, au declarat miercuri surse familiare cu afaceri nord-coreene, relatează agenţia sud-coreeană Yonhap în pagina electronică.


Vânzarea ar putea să indice iminenţa unui colaps economic, în contextul în care este contrară ordinului lui Kim Il-sung, fondatorul regimului stalinist, de a nu vinde aurul ţării, potrivit surselor citate.
"De mai multe luni, Coreea de Nord a început să-şi vândă până şi aurul", a declarat o sursă sub protecţia anonimatului. "Vânzările de aur către străini sunt un barometru cu privire la aflarea sau nu a Coreei de Nord în criză", a adăugat această sursă.

Este pentru prima dată când Phenianul a vândut aur, de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011, după moartea tatălui său, a mai precizat sursa citată.
Potrivit unor date de la Guvernul sud-coreean, regimul stalinist deţine aproximativ 2.000 de tone de rezerve de aur, în valoare de cel puţin opt miliarde de dolari.


Situaţia economică a Coreei de Nord s-ar putea înrăutăţi în urma destiturii lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, având în vedere că el coordona toate proiectele economice cu alte ţări, a declarat altă sursă.
Un colaps economic al Coreei de Nord ar putea conduce la o cooperare mai importantă cu Coreea de Sud, dar şi la sporirea riscului unor provocări de natură militară la adresa Seulului, în opinia unor experţi.

Comenteaza