News alert Cresc preţurile la gaze pentru clienţii casnici! Cu cât şi de când

Cresc  preţurile la gaze pentru clienţii casnici! Cu cât şi de când

Scumpirea are loc imediat după anunțul de miercuri al Ministerului Finanțelor că vor fi reduse și apoi plafonate prețurile la producători.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit acesteia, decizia a fost luată în urma solicitărilor furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor. Interesant este că acesată creștere are loc imediat după ce Ministerul Finanțelor a anunțat că a elaborat un proiect de Hotărâre privind reducerea prețului de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh și plafonarea lui până în 2021.

Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat, informează ANRE. 

Precizăm că este liberalizat prețul la care vând producătorii către furnizori, indiferent de destinația loc: consumatori casnici sau industriali. Prețul final la care se adaugă costurile de transport, distribuție și înmagazinare pentru gazele destinate consumatorilor casnici este în continuare reglementat de ANRE.

Prețul final la consumatorii casnici va fi reglementat, potrivit legislației în vigoare, până în 2021.

Comenteaza