CRIZA DIN GRECIA. Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a dat demisia

CRIZA DIN GRECIA. Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a dat demisia
Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat luni dimineaţă că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei, relatează Reuters în pagina electronică.

Varoufakis a afirmat într-un comunicat că a fost informat că unii membri ai zonei euro ar prefera să fie absent de la reuniunile miniştrilor de Finanţe, "o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord". "Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi", a precizat el.

"Referendumul din 5 iulie va rămâne în istorie ca un moment unic în care o mică ţară europeană s-a ridicat împotriva sclaviei datoriilor", a scris Yanis Varoufakis pe site-ul său.

"Ca toate luptele pentru drepturi democratice, această respingere istorică a ultimatumului Eurogrupului din 25 iunie vine cu un preţ. Prin urmare, este esenţial ca imensul capital acordat Guvernului nostru de splendidul NU să fie imediat investit într-un DA pentru o soluţionare adecvată - un acord care implică restructurarea datoriei, mai puţină austeritate, redistribuirea în favoarea celor nevoiaşi şi reforme reale", a adăugat el.

"La scurt timp după anunţul rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferinţă a unora dintre participanţii la Eurogrup şi presupuşi parteneri pentru absenţa mea la întâlnirile lor; o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi", a subliniat Varoufakis.

"Consider că este datoria mea să îl ajut pe Alexis Tsipras să exploateze, aşa cum consideră potrivit, capitalul pe care poporul grec ni l-a acordat prin referendumul de ieri. Şi voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie", a mai scris ministrul demisionar pe site-ul său.

 

Comenteaza