Curtea Constituţională spaniolă respinge proiectul privind autodeterminarea Cataloniei

Curtea Constituţională spaniolă respinge proiectul privind autodeterminarea Cataloniei
Curtea Constituţională spaniolă a declarat ilegal proiectul privind autodeterminarea Cataloniei, respins deja de Guvernul central, ceea ce reprezintă un nou eşec pentru naţionaliştii aflaţi la putere în regiunea care intenţionează să organizeze un referendum la 9 noiembrie, relatează AFP.

"Potrivit Constituţiei, o comunitate autonomă nu poate convoca unilateral un referendum în vederea autodeterminării", arată Curtea Constituţională în această decizie, care anulează parţial declaraţia de suveranitate aprobată de Parlamentul catalan în ianuarie 2013.

Curtea Constituţională declară, de asemenea, "nul şi neconstituţional" principiul potrivit căruia "poporul din Catalonia este subiect politic şi juridic suveran". Curtea recunoaşte, în schimb, "dreptul de a decide" al poporului catalan, atât timp cât acesta are loc în cadrul Constituţiei.

Şeful Guvernului catalan, naţionalistul Artur Mas, a anunţat la 12 decembrie un acord cu formaţiunile politice regionale pentru organizarea, la 9 noiembrie, a unui referendum privind autodeterminarea regiunii.

Cele două întrebări ale referendumului sunt: "Doriţi să existe statul Catalonia?" şi, în cazul unui răspuns afirmativ, "Doriţi ca acest stat să fie independent?".

Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternică identitate culturală şi lingvistică, se confruntă în ultimii ani cu o creştere a naţionalismului, pe fondul crizei economice şi tensiunilor politice.

Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndatorate din ţară, critică Guvernul central în special pentru redistribuirea incorectă a veniturilor şi cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscală.

Guvernul spaniol a afirmat în mai multe rânduri că referendumul nu va avea loc şi o eventuală consultare populară cu privire la statutul regiunii este ilegală. Camera Deputaţilor are programată o dezbatere pe această temă la 8 aprilie.

"Am fost întotdeauna dispus la dialog, dar în cadrul Constituţiei şi al legii", a declarat luna trecută premierul Mariano Rajoy. "Se poate cere modificarea Constituţiei, dar ţinând cont de normele stabilite de Constituţie. Acesta înseamnă statul de drept", a subliniat şeful Guvernului de la Madrid.

Etichete
Comenteaza