ABERAŢIE NAŢIONALĂ: Chestionarul pentru recensământ ne schimbă „locul nașterii” din buletin. "Şi ăştia sunt plătiţi din bani publici?"

ABERAŢIE NAŢIONALĂ: Chestionarul pentru recensământ ne schimbă „locul nașterii” din buletin. "Şi ăştia sunt plătiţi din bani publici?"

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor a început pe 14 martie 2022 şi se termină în 15 mai, iar românii află abia acum faptul că locul naşterii din buletin NU e cel pe care îl vor autorităţile din România trecut în chestionar.  

După o lună și jumătate de la începutul recensământului populației și locuințelor, faza online, Institutul Național de Statistică vine cu noi explicații privind completarea chestionarului pentru autorecenzare, care nu doar că dau peste cap chestionarele deja completate, dar și contrazic informațiile din rubrica „locul nașterii” de pe actele de identitate ale românilor.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, INS le explică românilor că locul nașterii care trebuie precizat în chestionarul online de autorecenzare nu este cel pe care îl știau ei, cel trecut și în actele de identitate, ci domiciliul mamei la momentul nașterii.

Explicația a stârnit ironia internauților, dar și confuzie în rândul celor care au completat deja chestionarul trecând „greșit” locul nașterii. Oamenii spun că e o aberaţie:
"Înseamnă ca locul nașterii din buletin e trecut greșit, sau l-au falsificat când s-a emis". 
"Bine că mi-ați zis, după ce deja m-am autorecenzat, că locul nașterii din certificatul de naștere nu mai e valid"
"Atunci... Locul nașterii nu este locul nașterii, ci localitatea de reședință a mamei"
"Sunteţi pe final şi tot mai veniţi cu completări... despre ce vorbim"
"Şi ăştia sunt platiti din bani publici?"

„LOCUL NAȘTERII

- La „Locul nașterii” vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.
- Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.
Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, transmite INS.

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început pe 14 martie și se va încheia pe 15 mai. Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza