Deloitte: Incertitudinea economică stimulează interesul față de artă și colecții de artă, pe măsură ce investitorii caută să-și diversifice riscurile

Deloitte: Incertitudinea economică stimulează interesul față de artă și colecții de artă, pe măsură ce investitorii caută să-și diversifice riscurile
Pe fondul incertitudinii economice, interesul investitorilor migrează de la acțiuni și obligațiuni spre active fixe, iar cererea pe piața obiectelor de artă crește, arată un raport al companiei de consultanţă Deloitte, cu un birou şi la Cluj. Analiza vine în contextul în care mai mulţi artişti şcoliţi la Cluj încep să conteze pe piaţa globală a artei.

 

Raportul reprezintă opiniile a peste 200 de bănci private, colecționari de artă și galerii şi arată că odată cu dezvoltarea pieței globale de profil, obiectele de artă devin o categorie aparte de active. „Arta nu mai este doar o diferență competitivă în structura de investiții pe care o propun în mod tradițional administratorii de averi, ci o cerință exprimată de client", spune Adriano Picinati di Torcello, directorul diviziei Art & Finance, Deloitte Luxemburg. „Este o tendință pe care industria privată de administrare a averilor nu o poate ignora, în contextul în care clienții lor au active estimate la 4.000 de miliarde de dolari".

În plus, indicele de încredere Deloitte Art Tactic Art & Finance arată încredere sporită în ultimele 12 luni în rândul administratorilor de active în ceea ce privește dezvoltarea industriei de consultanță financiară în domeniul artei. Barometrul, ce evaluează atitudinea față de arta ca investiție, creditarea în scopul investițiilor în artă și mediul economic general, a urcat în acest an de la 32% la 42%. Raportul proiectează de asemenea o cerere în creștere: 60% dintre administratorii de averi implicați în studiu consideră că interesul față de activele de colecție și cu valoare emoțională va fi în creștere.

La această evoluție a contribuit foarte mult și tehnologia, subliniază raportul Deloitte. Acesta arată că în ultimii ani s-au lansat peste 300 de inițiative de promovare a artei în mediul online, acoperind segmente diverse precum baze de date, informații și motoare de căutare, comunități sociale, galerii și case de licitații, platforme de tranzacționare pe modelul business-to-business sau consumer-to-consumer.

„Progresul tehnologic generează schimbare în toate industriile", spune Roger Dassen, Global Managing Director, Clients, Services & Talent, Deloitte Touche Tohmatsu Limited. „Industria de față nu are decât de câștigat în acest context. Noile platforme de tranzacționare online înseamnă infuzii de lichiditate pe piața artei, lărgind totodată aria de acoperire și complexitatea datelor disponibile, îmbunătățind transparența și facilitând evaluări mult mai precise ale obiectelor în sine".

Raportul Deloitte prezintă potențialul de investiții în funcție de regiune:
• China: În pofida scăderii vânzărilor, piața a crescut cu 69% la 1,62 miliarde de dolari, la sfârșitul anului trecut. 83 de fonduri de investiții în artă sau instrumente financiare similare activau pe piața locala, în 2012, 58 dintre ele fiind înființate în 2009.
• America Latină: Se menține în categoria regiunilor în plină creștere, vânzările prin licitație reprezentând 25% din piață. O pondere de 67% dintre cumpărătorii de artă chestionați preconizează creștere și în 2013.
• Statele Unite: Cel mai probabil, atenția investitorilor de aici se va orienta către Europa.
• Europa: Instituții tradiționale de creditare pe piața artei, precum Emigrant Bank Fine Art Finance, continuă să își consolideze poziția.
• Marea Britanie: Vânzările de artă rusească generează un nou val de interes. Platforma de licitații de Artă Rusească Modernă și Contemporană din Londra a crescut cu 18%.

Conform Deloitte, aprecierea valorii obiectelor de artă ar putea determina băncile să lanseze noi servicii de administrare a activelor. În 2011, niciuna dintre băncile implicate în studiu nu anticipa că va adăuga fondurile de investiții în artă la platforma sa investițională în următorii doi - trei ani. În 2012, 18% dintre băncile chestionate au indicat că ar putea lua această decizie, în următorii doi ani.

„Diversificare cererii are ca efect o schimbare a rolului pe care arta îl are în contextul administrării averilor, pe măsură ce se transformă din obiect al afectului într-un serviciu de administrare a activelor", spune Picinati di Torcello.

În plus, raportul sugerează că băncile private se vor implica mai mult în domeniul artei și filantropiei în următorii doi - trei ani. În contextul în care transferul de avere de la o generație la alta implică uneori sume foarte mari (active financiare și non-financiare), administratorii de averi vor oferi asistență în domeniul moștenirilor de obiecte de artă și a modalităților în care valoarea emoțională, financiară și culturală se poate păstra cât mai bine.

O altă tendință identificată de raportul Deloitte este garantarea creditelor prin colecțiile de artă, 41% dintre colecționarii implicați în studiu recunoscând că ar face acest lucru; 36% dintre ei ar folosi acești bani pentru a investi în alte activități de business; 39% - pentru a cumpăra noi opere de artă; 18% - pentru a refinanța alte credite.

Comenteaza