Directorul SRI, distins de Franţa pentru activităţi de intelligence

Directorul SRI, distins de Franţa pentru activităţi de intelligence
Directorul clujean al Serviciului Român de Informaţii a fost distins aseară de preşedintele Franţei, Francois Hollande, cu ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler, o distincţie instituită de Napoleon acum 200 de ani.

Distincţia primită de către directorul SRI George Maior este o recunoaştere a calităţii relaţiei strategice dintre România şi Franţa, arată instituţia - "în special în domenii mai puţin cunoscute publicului, precum activitatea de intelligence". "Sunt multe lucruri pe care le facem împreună în diverse colţuri ale lumii, care ne asigură, ţărilor noastre şi cetăţenilor noştri, securitate, pace şi o dimensiune a valorilor pe care se aşează, de fapt, societăţile noastre", a declarat directorul SRI.

În discursul de ieri Maior a subliniat importanţa faptului că, astăzi, când provocările la adresa securităţii regionale, a Europei şi a NATO se acutizează, România dispune de un astfel de parteneriat matur, consolidat, în măsură să genereze soluţiile pentru gestionarea adecvată a acestor provocări: „De-a lungul istoriei, România a văzut întotdeauna în Franţa un aliat natural, în ciuda orientării ideologice impuse ţării noastre în timpul Războiului Rece. Aceasta a făcut ca, odată cu revenirea României la democraţie, interacţiunea dintre serviciile de informaţii române şi franceze să fie cât se poate de naturală, astfel că astăzi s-a ajuns la o performanţă intelectuală şi operaţională demnă de remarcat", a spus el. "Atât serviciile române de informaţii, cât şi cele franceze împărtăşesc aceeaşi viziune în ceea ce priveşte lumea contemporană, dispunând în acelaşi timp de capacitatea operaţională necesară abordării provocărilor şi reducerii incertitudinii care planează asupra securităţii statelor şi cetăţenilor noştri. Acestea sunt cu atât mai importante acum, având în vedere evoluţiile îngrijorătoare de la graniţele de est ale Uniunii Europene şi ale NATO. Relaţia strategică dintre România şi Franţa are potenţialul să contribuie, pe de o parte, la înţelegerea acestei situaţii deosebite pentru Uniunea Europeană şi pentru NATO, iar, pe de altă parte, să găsească soluţiile inteligente pentru evitarea unui neo-război rece, de natură să afecteze întreg spaţiul euro-atlantic".

În acelaşi timp, Maior şi-a exprimat speranţa că, în spiritul acestei alianţe naturale istorice cu România, „Franţa va înţelege interesele României legate de ceea ce înseamnă graniţa de est a Uniunii Europene şi a NATO, inclusiv în ceea ce priveşte intenţiile noastre de accedere în Schengen, o chestiune legitimă, la care s-a lucrat mult şi pentru care, cel puţin din punct de vedere tehnic, îndeplim toate criteriile". Potrivit directorului SRI, valoarea acestui demers al României capătă o nouă dimensiune acum, când o lume întreagă poate vedea evoluţiile din regiunea Mării Negre, o zonă importantă nu doar pentru România, ci pentru întregul spaţiu al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.

Ceremonia, găzduită de ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, s-a desfăşurat în prezenţa mai multor personalităţi din mediul diplomatic, academic, guvernamental şi din societatea civilă.

Ordinul acordat de preşedintele Franţei reprezintă cea mai înaltă decoraţie onorifică franceză, instituită în anul 1802 de către Napoleon Bonaparte.

Etichete
Comenteaza