Dramele refugiaţilor, văzute de poliţiştii de frontieră români care i-au salvat de la înec

Dramele refugiaţilor, văzute de poliţiştii de frontieră români care i-au salvat de la înec
Poliţiştii de frontieră de pe nava amiral “Ştefan cel Mare”, întorşi recent dintr-o misiune de salvare, au făcut sâmbătă un exerciţiu demonstrativ în Marea Neagră, de salvare a migranţilor ilegali, în timpul căruia au vorbit despre dramele refugiaţilor.

Nava maritimă de patrulare şi intervenţie "Ştefan cel Mare", a Gărzii de Coastă, a plecat sâmbătă dimineaţă din portul Constanţa în largul Mării Negre pentru un exerciţiu demonstrativ în privinţa salvării migranţilor ilegali. La bordul ei s-au aflat 12 dintre cei 39 de membri ai echipajului, recent întorşi dintr-o misiune de salvare în Marea Egee.

Nava amiral a Poliţiei de Frontieră a participat, în primele şase luni ale acestui an, la două misiuni internaţionale, în Grecia şi Italia. Poliţiştii de frontieră români au salvat şi transferat la bordul navei 1.103 de persoane, printre care peste 300 de femei şi copii ce se aflau în pericol de înec.

"Atunci când sunt pe teritoriul apelor greceşti pot solicita ajutor. De obicei sunt şi copii, cu vârste de până la doi ani, şi femei, unele gravide, care solicită ajutor medical", a declarat comisarul Cătălin Paraschiv, comandantul navei.

Românii povestesc despre drumul lung şi primejdiile trecute de oamenii care fug de războaie ori din calea sărăciei şi pe care ei au reuşit să-i salveze.

"În Italia, la operaţiunea comună Triton, erau ambarcaţiuni chiar şi de 10-15 metri lungime în care erau până la 130 de persoane. Veneau fără veste de salvare. (...) Am avut un caz în care într-o ambarcaţiune s-a găsit o persoană decedată. S-a dezumflat un compartiment gonflabil şi imigranţii au intrat în panică. S-au călcat în picioare. În acest timp, bidoanele cu benzină s-au răsturnat şi femeia a fost prinsă jos şi efectiv sufocată cu benzină", explică comandantul.

"Erau foarte speriaţi şi încercau să se agaţe de orice. Să sară pe navă, se agăţau, riscau foarte mult să cadă şi în apă", adaugă Daniel Forţu, membru al echipajului român.

Ultima misiune, înainte de întoarcerea acasă, s-a desfăşurat în data de 15 iulie, când poliţiştii au detectat pe radare o ambarcaţiune, supraîncărcată cu persoane, care se deplasa cu viteză spre apele teritoriale greceşti. Imediat s-a declanşat operaţiunea de salvare, fiind transportate pe nava românească 47 de persoane.

"Ambarcaţiuni gonflabile de 10-12 metri, în care erau aproximativ 150 de oameni în fiecare. Eu nu am crezut că pot exista ambarcaţiuni atât de nesigure până să văd una, mai ales una suprapopulată care nu avea pic de rigiditate şi pic de siguranţă. Era de neconceput până am văzut. Este şocant tot în momentul în care eşti confruntat cu un asemenea eveniment. Când i-am găsit, ei nu ştiau dacă peste o oră sau peste două mai trăiesc în ambarcaţiunile alea", spune Valentin Nicu, ofiţer de comunicaţii pe navă.

Mai multe AICI.

 

Comenteaza