ETA se declară dispusă să negocieze "dizolvarea" sa

ETA se declară dispusă să negocieze
Gruparea separatistă bască ETA, slăbită din cauza arestărilor, s-a declarat pregătită, sâmbătă, să negocieze cu Franţa şi Spania în vederea "dizolvării sale", la un an după ce a anunţat încheierea celor 40 de ani de luptă armată şi în timp ce separatismul alege de acum viaţa politică, relatează AFP.

Organizaţia vrea să discute "formule şi termene pentru a aduce acasă deţinuţii şi exilaţii politici basci, formule şi termene de dezarmare, dizolvarea structurilor armate şi demobilizarea militanţilor ETA, etape şi termene pentru demilitarizarea" grupării, într-un comunicat publicat pe Naiz.info, site-ul cotidianului basc Gara.

Acest proces ar permite, potrivit ei, punerea în aplicare a "încheierii confruntării armate" anunţate la 20 octombrie 2011.

Până în prezent, ETA nu a promis nici dezarmarea, nici dizolvarea sa, cerute de Spania şi Franţa.

Gruparea bască, redusă la câteva zeci de membri activi aflaţi încă în libertate după arestările din ultimii ani, realizate în special de poliţia spaniolă, propune sâmbătă o "agendă a dialogului".

Aceasta asigură că guvernele celor două ţări "cunosc exact" poziţia sa şi se declară dispuse "să asculte şi să analizeze" propunerile lor.

Un acord cu ei "ar conduce la încheierea definitivă a confruntării armate", asigură ETA într-un comunicat, care va fi publicat integral duminică în cotidanul Gara.

ETA, plasată pe lista organizaţiilor teroriste de Statele Unite şi Uniunea Europeană, este considerată responsabilă de moartea a 829 de persoane. Ultimul atentat pe teritoriul spaniol datează din august 2009.

Ea cere periodic un dialog cu guvernele spaniol şi francez şi vrea să facă din deţinuţii săi, în număr de aproximativ 700 în diverse închisori din cele două ţări, o pârghie pentru o eventuală negociere.

Etichete
Comenteaza