Felipe al VI-lea: Intrarea în Schengen i se cuvine României, date fiind eforturile coerente

Felipe al VI-lea: Intrarea în Schengen i se cuvine României, date fiind eforturile coerente
Spania sprijină intrarea României în Schengen, ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente şi susţinute care au fost depuse în acest sens de către autorităţile române, a declarat regele Felipe al VI-lea în discursul susţinut la dejunul oferit în onoarea preşedintelui Klaus Iohannis şi soţiei sale.

"Atât Regina cât şi eu păstrăm amintiri foarte plăcute de la vizita noastră în România, în calitate de Prinţesă şi Prinţ de Asturia, din iulie 2009, în timpul căreia am simţit cordialitatea şi ospitalitatea poporului român, precum şi prietenia prin care sunt legate ţările noastre", a declarat, luni, regele Felipe al VI-lea, la dejunul oficial în onoarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a soţiei sale, Carmen Iohannis.

Suveranul spaniol a caracterizat drept "intense" relaţiile dintre România şi Spania, subliniind că între cele două limbi şi culturi există "o înrudire cu rădăcini ce duc până la Traian, cel dintâi dintre împăraţii romani născuţi în Hispania şi reper fundamental pentru identitatea română".

Felipe al VI-lea s-a referit şi la sutele de cetăţeni români care s-au stabilit în ultimii ani în Spania, devenind "comunitatea străină cea mai numeroasă" din această ţară. "Prin efortul ei, această comunitate a adus o însemnată contribuţie la dinamismul economiei noastre, fapt care merită să fie pe deplin recunoscut", a spus regele Spaniei.

Totodată, regele spaniol a încurajat eforturile preşedintelui Iohannis din primele luni de mandat în vederea reformelor pentru consolidarea statului de drept.

"În urma alegerilor care au avut loc în noiembrie anul trecut, aţi primit sprijinul poporului român pentru a vă asuma cea mai înaltă demnitate a ţării. România se bizuie pe o democraţie solidă, pe o economie deschisă şi este un partener activ, conştient de responsabilităţile ce îi revin şi solidar în cadrul comunităţii internaţionale. Apreciem şi încurajăm fermitatea şi eforturile dvs în cursul primelor luni de mandat, în scopul de a obţine un consens pentru avansarea pe drumul reformelor menite să consolideze statul de drept şi să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi bunăstarea cetăţenilor dvs", a afirmat Felipe al VI-lea.

De asemenea, regele Spaniei a subliniat că România a avut, totdeauna, în Spania "un aliat ferm în aspiraţiile sale europene şi proatlantice". "Acum când ambele ţări sunt pe deplin integrate în familia europeană, aspiraţiile noastre trebuie să se îndrepte către apărarea fermă a nu puţinelor interese pe care le împărtăşim. Spania, cum bine ştiţi, sprijină intrarea României în spaţiul Schengen. Este ceea ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente şi susţinute care au fost depuse în acest sens de către autorităţile române, în poziţia de frontieră externă a UE pe care o are România", a declarat Felipe al VI-lea.

"Pe de altă parte, Spania împărtăşeşte îngrijorarea României în ceea ce priveşte securitatea şi respectul faţă de dreptul internaţional în zona estică a UE. Ţara mea, ca naţiune prietenă şi aliată, nu poate decât să sprijine vocaţia României de a se transforma într-un pol de stabilitate în regiune. De aceea, Spania a contribuit în ultimele luni la eforturile NATO în vederea întăririi securităţii euroatlantice", a mai spus el, dând ca exemplu prezenţa fregatei Almirante Juan de Borbon în septembrie 2014 în apele Mării Negre, alături de nave româneşti şi aliate.

În ceea ce priveşte situaţia economică, Felipe al VI-lea a subliniat că, după anii de criză, care i-au afectat "în mod sever" pe români şi spanioli, "economiile noastre se află din nou pe drumul creşterii economice", iar cele două ţări trebuie să-şi unească forţele, "perseverând în consolidarea redresării economice şi dinamizând crearea de locuri de muncă".

"Anul trecut, schimburile comerciale dintre noi au atins cifre record. Este ceea ce trebuie să ne stimuleze să exploatăm minunatul potenţial al faptului că economiile noastre sunt complementare, desfăşurând proiecte comune de colaborare sau de investiţii", a susţinut Felipe al VI-lea, mulţumind pentru încrederea arătată de autorităţile române în ultimii ani firmelor spaniole din sectoare precum infrastructura, energia, ingineria, mediul, transportul sau serviciile.

Totodată, el a precizat că Spania cunoaşte "extrem de bine" capacitatea de transformare pe care o are politica europeană de coeziune şi doreşte să pună la dispoziţia României cunoştinţele şi experienţa.

Comenteaza