Incendiu la o secţie de Terapie Intensivă a unui spital de copii

Incendiu la o secţie de Terapie Intensivă a unui spital de copii
| Foto: ziaruldeiasi.ro

Un incendiu a izbucnit, marți seara, la o secţie de Terapie Intensivă a unui spital de copii din ţară. 31 de persoane au fost evacuate: 13 copii, 11 cadre medicale și 7 aparținători. 

Ieri, la ora 18:54, a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria, din Iași. În aproximativ 6 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum, la etajul 2, la secția ATI a spitalului, în zona afectată de incendiu neaflându-se pacienți sau aparținătorii acestora. 

În circa 2-3 minute de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului. La scurt timp de la ajungerea forțelor de intervenție, incendiul a fost localizat fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți. 

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea preventivă a 13 copii de la etajele 2 și 3, 11 cadre medicale și 7 aparținători. Persoanele evacuate erau internate pentru afecțiuni obișnuite pediatrice și nu se aflau în tronsonul afectat de incediu. Subliniem faptul că în zona de manifestare a incendiului nu se aflau copii sau aparținători , iar persoanele evacuate preventiv au fost relocate la o altă secție a spitalului. Nu au fost înregistrate victime”, potrivit sursei citate.

La locul intervenției s-au deplasat 28 de subofițeri care au încadrat 6 autospeciale de stingere cu apa și spumă, 2 autoscări , 1 autospecială de descarcerare, 2 autospeciale transport victime multiple, 1 cisternă, 3 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 2 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Iași. 

Potrivit şefului SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, printre pacienții evacuați a fost și un copil intubat, cu o malformație digestivă. Ea a mai precizat că nu s-a pus în pericol viaţa niciunui pacient în momentul evacuării şi nu au fost intervenţii medicale.

Niciunul dintre pacienţii evacuaţi nu este un pacient COVID. "Trei se aflau în zona tampon COVID, astfel încât ei aşteptau rezultatele testării, aşa cum se face la internarea tuturor pacienţilor. Nu există suspiciune că vreunul ar avea infecţie cu SARS-CoV-2. Totuşi, s-au păstrat toate măsurile de protecţie de către personalul medical, a mai declarat Cimpoeşu citată de Digi24.ro. 

În urma controalelor făcute la finalul anului trecut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, imediat după incendiul de la Piatra Neamţ, un raport arăta că Spitalul de Copii funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Raportul arăta deficienţele tuturor secţiilor de anestezie şi terapie intensivă de la spitale din ţară. În Iaşi existau trei spitale fără autorizaţie de securitate la incendiu, iar în cazul a şase spitale s-a descoperit că instalaţiile electrice sunt suprasolicitate sau folosite cu improvizaţii. Totodată, pompierii au descoperit că nu se asigură condiţii de evacuare în situaţii de urgenţă în şapte unităţi medicale. 

Una dintre principalele nereguli găsite în timpul controalelor la secţiile ATI din spitalele ieşene a fost funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu. În această situaţie se afla şi Spitalul de Copii „Sf. Maria”, a transmis ziaruldeiasi.ro.  

Comenteaza