Intensitatea seismului de 5,7 din Gorj a fost de peste 7 grade în unele localități: ”A fost o surpriză. Va schimba harta de hazard seismic”

Intensitatea seismului de 5,7 din Gorj a fost de peste 7 grade în unele localități: ”A fost o surpriză. Va schimba harta de hazard seismic”
| Foto: Sursa foto: Agerpres

Cutremurul cu magnitudine 5,7 produs marţi 14 februarie în judeţul Gorj, a fost cel mai mare în această zona seismică, potrivit datelor publicate de Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, dar intensitatea acestuia a fost mult mai mare în epicentru. 

În localități din zona epicentrală intensitatea cutremurului de 5,7 grade a fost de peste 7 grade. Întrebați dacă au fost luați prin surprindere de activitatea seismică intensă din zonă, experții au răspuns: "Nu se puteau face predicții, suntem la cheremul naturii."

Directorul științific al INFP, Mircea Radulian, a afirmat că seismul s-a simțit pe o arie mare, peste Carpați, în zona de Nord Vest a României, până la Cluj, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

”Într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri (marţi şi luni - n. r.) este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrări

A fost o surpriză. Calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă (...) E clar că a fost intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo”, a mai declarat directorul științific al INFP, Mircea Radulian, citat de digi24.ro

Comenteaza