Întreprinzător în afaceri europene la Bruxelles de 16 ani, un clujean acuză sistemul de învăţământ din România: "e un paradox!"

Întreprinzător în afaceri europene la Bruxelles de 16 ani, un clujean acuză sistemul de învăţământ din România:
Un clujean care are o afacere proprie de consultanţă în capitala Europei se plânge că sistemul de învăţământ românesc pregăteşte specialişti în administraţie europeană, dintre care însă foarte puţini ajung în sistem. "E un paradox", spune el.

Dan Luca are 37 de ani, a absolvit liceul "Emil Racoviţă" şi facultatea la Universitatea "Babeş-Bolyai", iar de 16 ani locuieşte în Bruxelles. "Există un paradox", spune el. "Sunt 25-30 de mastere de studii europene, sunt şi două facultăţi în ţară, la Cluj şi Bucureşti, este deci un potenţial de absolvenţi de sute de specialişti".

Doar Universitatea "Babeş-Bolyai" are o facultate de studii europene, un master de management financiar al fondurilor europene, un master în afaceri europene şi management de programe, un master de management al relaţiilor internaţionale şi politicilor europene şi un altul de evaluare a politicilor şi programelor publice europene la Facultatea de Istorie şi Filosofie, un masterat de studii politice europene comparate la FSE şi altele.

Câţi îşi găsesc loc în administraţia europeană? Maxim 5%, spune el. "Sunt domn că zic 5%; sunt mai puţini", spune Luca.

Capitala Uniunii Europene, Bruxelles, are un milion de locuitori; dintre aceştia, 100.000 sunt acolo pentru că e capitala Europei - angajaţi în sistemul administrativ sau cel privat, lobbyşti şi alţii. Dintre cei 100.000, 2.500 sunt români, estimează Luca - dintre ei, 2.000 sunt angajaţi în instituţii şi alţi 500 în sectorul privat, cum e cazul lui Dan Luca. „Numărul ar trebui dublat", crede el.

Acum, Luca, membru în PSD, vrea să ajungă europarlamentar şi a redactat în acest sens şi un document - "10 idei pentru o Românie europeană" - în care îşi prezintă propunerile şi viziunea sa asupra a ceea ce ar trebui să fie un europarlamentar. Întrebat ce crede el că are şi nu au alţi potenţiali candidaţi, Luca argumentează cu expertiza sa în afaceri europene. "Aş putea aduce o expertiză pe afaceri europene, aş şti mai bine să relaţionez interesul administraţiei din România cu sectorul de afaceri din Bruxelles şi societatea civilă şi aş forma un nucleu cu care să putem face România mai eficientă", spune el.

Deocamdată însă e prematur pentru Luca să se considere candidat: lista PSD pentru europarlamentare - partidul candidează separat de PNL la aceste alegeri - va fi decisă doar în primăvara anului viitor.

Comenteaza