Invazie de pisici fără stăpân în Cipru, după ce criza economică anulează programele de sterilizare

Invazie de pisici fără stăpân în Cipru, după ce criza economică anulează programele de sterilizare
Ciprul se confruntă cu o veritabilă invazie de pisici fără stăpân, după ce autorităţile din această ţară au anulat în ultimii doi ani, din cauza crizei economice mondiale, programele de sterilizare a acestor animale, informează cyprus-mail.com.

Ca urmare, populaţia de pisici fără stăpân din oraşele cipriote a crescut într-un ritm îngrijorător.

O pisică poate să aducă pe lume până la opt pisoi, de trei ori pe an şi, întrucât nu mai există programe de sterilizare care să ţină sub control numărul acestor animale, specialiştii ciprioţi se aşteaptă ca în viitorul apropiat străzile din toate marile oraşe să fie invadate de aceste feline.

Pe lângă chestiunile care ţin de igiena şi sănătatea publică şi de confortul rezidenţilor, activiştii care militează pentru protecţia animalelor se tem că această "explozie" a populaţiei de pisici ar putea conduce la o creştere alarmantă a cazurilor de otrăvire şi a altor acte de cruzime comise asupra felinelor.

Până în 2011, Ministerul Agriculturii aloca anumite sume serviciilor veterinare pentru programele de sterilizare. Potrivit unui medic veterinar din ministerul citat, din 2006 până în 2007, guvernul a alocat în acest scop 17.000 de euro. Din 2008 până în 2009, fondurile au crescut la 34.000 de euro, iar, în exerciţiul bugetar 2010-2011, fondurile alocate au crescut la 50.000 de dolari.

"Din păcate, aceste fonduri au fost tăiate din cauza crizei. Continuăm să trimitem ministerului sugestiile noastre, dar ele nu sunt aprobate", a adăugat acelaşi oficial, care a preferat să îşi protejeze identitatea.

Atunci când fondurile erau disponibile, 1.700 de pisici erau sterilizate în fiecare an. Chiar şi aşa, medicii veterinari abia reuşeau să ţină sub control numărul pisicilor fără stăpân.

După ce o pisică este sterilizată, un cip este plasat în urechea animalului, pentru ca autorităţile şi eventualii stăpâni adoptivi să ştie că acesta a suportat deja acea intervenţie chirurgicală.

Creşterea îngrijorătoare a numărului de pisici din oraşele cipriote pune totodată o presiune enormă asupra adăposturilor pentru animale fără stăpân, care sunt deja suprapopulate.

În prezent, autoriţile cipriote au lansat un apel public, invitând populaţia şi organizaţiile care militează pentru protejarea animalelor fără stăpân să se implice în programele de adopţie şi de sterilizare a acestora.

Etichete
Comenteaza