Iohannis, în vizită oficială în Italia pe 27 aprilie. Va avea întâlniri cu preşedintele Mattarella şi cu românii de acolo

Iohannis, în vizită oficială în Italia pe 27 aprilie. Va avea întâlniri cu preşedintele Mattarella şi cu românii de acolo
Preşedintele Klaus Iohannis va merge, în 27 aprilie, într-o vizită oficială în Italia, unde există cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor României, pe agendă aflându-se convorbiri cu omologul său italian şi cu premierul, dar şi o întâlnire cu români stabiliţi acolo.

Surse politice au declarat sâmbătă pentru Mediafax că preşedintele Klaus Iohannis se va afla, în 27 aprilie, la Roma, la invitaţia preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella.

Pe lângă intâlnirile cu oficialii italieni, şeful statului se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii românilor din diaspora.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Roma este cu atât mai importantă cu cât, la scrutinul din noiembrie 2014, cei mai mulţi români din diaspora care s-au prezentat la vot au fost în Italia.

Astfel, la cel de-al doilea tur de scrutin ale prezidenţialelor, în Italia s-au prezentat la urne 96.600 de români. Dintre aceştia, 85.579 (88,59%) au votat cu Klaus Iohannis.

În plus, în importante oraşe italiene, Torino, Roma, Milano, au fost cozi uriaşe la secţiile de votare, la ambele tururi de scrutin, existând şi incidente din cauza imposibilităţii românilor de a-şi exercita dreptul de vot.

Klaus Iohannis a obţinut 89,73% din voturi în străinătate, unde la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale au votat 377.651 de români din afara graniţelor ţării, el câştigând alegerile în toate secţiile de votare din diaspora, cu excepţia celei din Palestina.

Datele ultimului recensământ arată că în Italia trăiesc peste 341.200 de români.

De la preluarea mandatului, în luna decembrie, şeful statului a mai avut vizite oficiale în Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova şi Ucraina.

O următoare vizită externă a preşedintelui României va fi, cel mai probabil în luna mai, în Spania, o altă ţară cu o comunitate importantă de români.

 

Comenteaza