Ministrul Apărării: SUA măresc efectivele din România cu militari din Marină care au misiuni de operaţii speciale

Ministrul Apărării: SUA măresc efectivele din România cu militari din Marină care au misiuni de operaţii speciale
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat, luni, că efectivele de militari americani pe teritoriul României vor fi suplimentate cu militari din forţele marine care au misiuni de operaţii speciale.

Întrebat dacă sporirea numărului de militari americani pe teritoriul României era planificată înaite de conflictul din Ucraina, ministrul a răspuns: "Şi informaţia aceasta a plecat greşit".

El a amintit că retragerea efectivelor din Afganistan se va face pe Aeroportul Kogălniceanu.

"Pe baza militară sunt peste 250 de militari care se ocupă de problemele administrative din bază şi, de asemenea, săptămâna trecută am aprobat în CSAT suplimentarea efectivelor de militari americani cu militari din forţele marine care au misiuni de operaţii speciale. Prin legea dată în Parlament, pot staţiona în România, în acelaşi timp, până la 1.600 de militari", a afirmat Mircea Duşa.

Chestionat dacă prezenţa acestor efective americane în România sporeşte garanţiile de securitate ale României, ministrul Apărării a răspuns: "Atunci când am intrat în NATO ne-am asumat anumite capabilităţi pe care România trebuie să le păstreze şi să le menţină operative. Când apare gestionarea unei situaţii de criză pe articolul 5, pe principiul apărării colective, aceste capabilităţi sunt complementare cu capabilităţile NATO şi ele asigură realizarea obiectivelor şi misiunilor pe care ni le-am asumat".

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat luni la Simpozionul "Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuţie robustă, responsabilitate şi angajament pentru o nouă Alianţă", care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operaţiunilor de la baza Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unităţi de infanterie marină şi a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocaţi va fi de maximum 1.600.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a citit, marţi, în plenul comun al Parlamentului, scrisoarea transmisă de şeful statului, Traian Băsescu, privind solicitarea Ambasadei SUA de extinderea a operaţiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)", cu până la 600 de militari, precum şi cu "un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea minisunilor specifice".

Prin dislocarea elementelor menţionate, numărul total al militarilor americani destinaţi pentru operaţiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu în sprijinul operaţiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) şi Enduring Freedom (OEF), precum şi pentru misiunile specifice ale unităţii de infanterie marină SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.

Potrivit Legii 291/2007, intrarea şi staţionarea forţelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, potrivit angajamentelor asumate de România prin tratate internaţionale, se aprobă de către Preşedintele României la propunerea primului-ministru, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Preşedintele României informează Parlamentul despre decizie, în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanţă, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a afirmat, la 17 noiembrie 2013, la Constanţa, că baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.

"Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unităţile sale pentru transportul trupelor şi echipamentului spre şi dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan", a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, cu ocazia unei recepţii organizate la bordul navei Mount Whitney.

Comenteaza