NATO cere Rusiei să înceteze acţiunile militare ilegale din Ucraina. Putin: Kievul ar trebui forţat să negocieze cu separatiştii

NATO cere Rusiei să înceteze acţiunile militare ilegale din Ucraina. Putin: Kievul ar trebui forţat să negocieze cu separatiştii
NATO a cerut vineri Rusiei să "înceteze acţiunile militare ilegale" din Ucraina, denunţând o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse". Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile de la Kiev ar trebui "forţate" să negocieze "pe fond" cu separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor armate ucrainene în estul Ucrainei.

Serghei Lavrov: Kievul denunţă o intervenţie rusă în încercarea de a justifica înfrângerile suferite

"Au început să fie vehiculate elucubraţii. Rusia este acuzată că a intervenit militar în Ucraina. Este o încercare de justificare a succeselor înregistrate de insurgenţi împotriva armatei ucrainene", a spus Lavrov după o întrevedere cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Denunţând o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse", secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat "în termenii cei mai puternici dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale internaţionale".

"Facem apel la Rusia să înceteze acţiunile militare ilegale, să înceteze sprijinul pentru separatiştii înarmaţi şi să ia măsuri imediate şi verificabile în vederea unei detensionări a crizei", a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.

NATO nu va închide uşa Ucrainei dacă această ţară doreşte să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, a mai declarat Anders Fogh Rasmussen, după ce Kievul şi-a anunţat intenţia de a relansa procesul de aderare. "Permiteţi-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru", a declarat Rasmussen.

"Ucraina a decis să continue o politică de nealiniere", a subliniat el. "Respectăm pe deplin dacă Parlamentul ucrainean decide să schimbe această politică", deoarece noi "aderăm la principiul că fiecare ţară are dreptul de a decide singură, fără ingerinţe din exterior", a precizat Rasmussen.

În cursul unui summit al tineretului rus, putin a declarat că "autorităţile ucrainene trebuie forţate să înceapă negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (...), ci pe fond (...): care vor fi drepturile populaţiei din Donbas, Lugansk, din sud-estul ţării".

Preşedintele şi-a exprimat regretul că Kievul refuză, în opinia lui, să evacueze forţele ucrainene încercuite de rebeli în estul Ucrainei printr-un culoar umanitar a cărui creare le-a cerut-o separatiştilor ruşi.

"Cred că este vorba despre o eroare colosală care va duce la importante pierderi de vieţi omeneşti", a avertizat el, adăugând că "aceasta îi aminteşte de evenimentele din al Doilea Război Mondial".

Preşedintele a anunţat, de asemenea, că omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, l-a asigurat că militarii ruşi, pe care Kievul a anunţat luni că i-a arestat pe teritoriul său, se vor întoarce în curând în Rusia.

"Vă spun serios, cred că s-au pierdut, frontiera (ruso-ucraineană) nu este marcată clar", a asigurat el.

Putin a afirmat, de asemenea, că peninsula Crimeea, "loc sacru" pentru ruşi, nu va reveni sub autoritatea Kievului, afirmând că "poporul rus şi poporul ucrainean sunt aproape unul şi acelaşi popor", declanşând aplauzele publicului.

"Acest război este enorma noastră strategie", a regretat el.

Forţele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), echivalentul NATO, "sunt pregătite să participe la orice operaţiune de menţinere a păcii", a declarat secretarul general al organizaţiei, Nikolai Bordiuja, pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

El a fost întrebat în legătură cu posibilitatea de a se recurge la forţele de menţinere a păcii în estul Ucrainei, devastat de o insurgenţă a armatei proruse şi unde Kievul şi occidentalii au denunţat joi "incursiunea" trupelor ruseşti.

"Forţele de menţinere a păcii pot fi mobilizate pe teritoriile ţării membre şi dincolo de acestea", a anunţat Bordiuja.

 

Comenteaza