NATO, despre drona rusească căzută în ţara noastră. Autorităţile din România au negat cu o zi în urmă existenţa ei

NATO, despre drona rusească căzută în ţara noastră. Autorităţile din România au negat cu o zi în urmă existenţa ei
| Foto: https://www.google.com/maps/place/Ceatalchioi

Oficialii de la București au negat în urmă cu o zi că vreo dronă trimisă de ruși împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre ar fi căzut pe teritoriul României. 

Aliaţii NATO s-au pronunţat cu privire la bucățile din drona rusească căzute în ţara noastră, despre care preşedintele României şi Ministerul Apărării au afirmat iniţial că nu există.

Purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White, a declarat, referitor la bucățile dintr-o dronă rusească căzute în România, că Alianța "monitorizează îndeaproape situația și că rămâne în contact strâns cu România”. Oficialul a mai adăugat că aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu țara noastră.

„Autoritățile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul României, în apropiere de granița cu Ucraina. Autoritățile române investighează incidentul.

România a informat aliații NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu România”, a transmis purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White, citat de digi24.ro

Rămășițele dronei ruseşti, care ar fi o dronă de spionaj, au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi. Președintele Klaus Iohannis a declarat cu o zi în urmă că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România în urma atacului lansat de ruși luni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, au spus marți seară că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români le-au negat vehement, a transmis hotnews.ro

România face parte din Tratatul Atlanticului de Nord, iar Articolul 5 al NATO prevede faptul că "părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord".

Comenteaza