NSA ar fi interceptat comunicaţiile telefonice a 35 de lideri ai planetei

NSA ar fi interceptat comunicaţiile telefonice a 35 de lideri ai planetei
Un oficial al administraţiei americane a transmis numerele de telefon a 35 de lideri ai planetei Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), care le-a pus sub ascultare, a dezvăluit joi The Guardian citând documente oferite de Edward Snowden, relatează AFP.

Aceste informaţii intervin în contextul în care Germania se arată scandalizată de dezvăluirile referitoare la o posibilă supraveghere de către Statele Unite a telefonului mobil al cancelarului Angela.

Reacţionând la indignarea Berlinului, Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a refuzat să comenteze dacă serviciile secrete americane au interceptat în trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei.

Potrivit noilor documente publicate în cotidianul britanic, NSA "a interceptat convorbirile telefonice a 35 de lideri ai planetei, după ce un oficial al administraţiei americane i-a transmis numerele de telefon".

La originea acestor dezvăluiri se află fostul consultant al NSA Edward Snowden, refugiat în prezent în Rusia.

Potrivit acestui document intern, care datează din 27 octombrie 2006, NSA "încurajează oficiali de rang înalt din cadrul Executivului să partajeze agendele lor de adrese cu agenţia".

Unul dintre aceşti oficiali a transmis NSA "200 de numere, dintre care 35 ale liderilor planetei", menţionează membri NSA într-un document. Totuşi, ei subliniază că aceste interceptări au dat puţine rezultate.

The Guardian susţine că a contactat administraţia Obama în legătură cu acest document, dar aceasta a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney, a declarat că nu va comenta "acuzaţiile specifice care au fost făcute", în legătură cu posibila interceptare în trecut a convorbirilor telefonice ale lui Merkel.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza