Şomajul din Spania a atins un nou record; 6 milioane de persoane caută un loc de muncă

Şomajul din Spania a atins un nou record; 6 milioane de persoane caută un loc de muncă
Şomajul din Spania a atins un nou maxim record în ultimele trei luni ale anului trecut, depăşind 26%, cu aproape 6 milioane de şomeri, după ce guvernul aflat la putere de un an a introdus cele mai dure măsuri de austeritate din istoria democratică a ţării, transmite Bloomberg.

În trimestrul al treilea, rata şomajului era estimată la 25%. Datele anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică de la Madrid indică cel mai ridicat şomaj din 1976, când Spania a trecut la democraţie.

Estimările oficiale sugerează prelungirea perioadei de stagnare alternată cu declin a economiei pentru cel de-al şaselea an consecutiv.

"Guvernul a prognozat o contracţie de 0,5% din PIB pentru acest an, estimare care pare deja mult prea optimistă. Anticipăm o scădere de 2,5%, deoarece factorii negativi din ultima perioadă persistă, în special situaţia groaznică de pe piaţa muncii", comentează pentru Bloomberg Jonathan Loynes, economist şef la compania de consultanţă Capital Economics, din Londra.

Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit miercuri estimarea privind creşterea economică a Spaniei în 2013 de la -1,4% la -1,5%.

Banca centrală a anunţat că recesiunea s-a adâncit în trimestrul al patrulea al anului treut din cauza măsurilor de austeritate.

Guvernul condus de Mariano Rajoy a adoptat 5 programe de austeritate în cele 12 luni de când se află la putere, inclusiv creşterea taxelor pe consum, scăderea ajutoarelor de şomaj şi a salariilor din sectorul public, însoţite de concedieri în rândul bugetarilor.

Etichete
Comenteaza