Papa Benedict al XVI-lea se pregăteşte pentru o viaţă de călugăr la Vatican

Papa Benedict al XVI-lea se pregăteşte pentru o viaţă de călugăr la Vatican
Papa Benedict al XVI-lea a anunţat că se pregăteşte să se retragă la o mănăstire din Vatican, eveniment istoric fără precedent, când un Papă şi succesorul său vor locui concomitent în interiorul celui mai mic stat din lume, relatează AFP.

Papa german, în vârstă de 85 de ani, care a anunţat luni că va demisiona începând cu 28 februarie din cauza vârstei şi oboselii, va rămâne un timp în reşedința papală de vară de la Castel Gandolfo din apropierea Romei.

Mai târziu, el se va retrage la mănăstirea "Mater Ecclesiae", unde în prezent se efectuează reparaţii. Mănăstirea este situată în grădinile Vaticanului şi până acum a fost destinată numai călugăriţelor. Astfel, viitorul Papă şi predecesorul său vor trăi la câteva sute de metri unul de altul.

"Este o situaţie fără precedent, vom vedea ce se va întâmpla", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Lombardi.

Referitor la noile ocupaţii ale lui Benedict al XVI-lea, care va redeveni cardinalul Joseph Ratzinger, părintele Lombardi consideră că acesta nu "va trăi în izolare". Papa "deseori spunea că i-ar plăcea să-şi dedice bâtrăneţea studiilor, rugăciunii şi scrisului, ceea ce presupun că va şi face".

Mănăstirea ctitorită de către Papa Ioan Paul al II-lea, se află într-o zonă liniştită din grădinile Vaticanului. Ea a fost construită în 1992 în locul unei case vechi a grădinarilor, dărâmată pentru noile construcţii.

Clădirea are patru etaje: la primele două se află camerele în comun, sala de mese, bucătăria, capela, punctul medical şi arhivele, iar la celelalte două etaje - 12 chilii moderne. Potrivit Vaticanului, chiliile sunt sărac mobilate, iar singurele decoraţiuni sunt crucile din lemn şi câteva picturi religioase.

Acestă mănăstire, singura din interiorul Vaticanului, a fost ctitorită de către Ioan Paul al II-lea, pentru călugăriţe, care să se roage pentru Papă şi Biserică.

La ficare cinci ani, aici se stabilea un nou ordin: al clariselor, al carmelitelor, al benedictinelor şi vizitandinelor. Acesta din urmă a părăsit mănăstirea în noiembrie 2012, când au început lucrările de renovare.

În grădina mănăstirii sunt numeroase plante, printre care legumifere şi arbori fructiferi, în special, portocali şi lămâi, din care măicuţele prepară lichioruri şi dulciuri.

Benedict al XVI-lea, care iubeşte natura şi deseori a pledat pentru protecţia mediului înconjurător, se va putea plimba în grădină, admirând florile, printre care şi două specii rare de trandafir: cea roşie "Beatrice d'Este" şi albă "Ioan Paul al II-lea".

De asemenea, el va putea controla calitatea roşiilor, ardeiului, dovleceilor şi a altor legume din grădină, servite în mod regulat Suveranilor Pontifi.

Potrivit cotidianului La Stampa, o parte din "familia" lui Benedict al XVI-lea va pleca cu el la mănăstire, inclusiv câteva surori ale ordinului Memores Domini, care s-au ocupat de Papă în ultimii ani, şi secretarul personal al Papei, Georg Gänswein, numit "prefect al Casei Pontificale".

 

Comenteaza