Parlamentul European: pescarii nu vor mai avea voie să arunce prada înapoi în apă

Parlamentul European: pescarii nu vor mai avea voie să arunce prada înapoi în apă
Pescarii nu vor mai avea voie să arunce prada înapoi în apă, iar cantitatea de peşti prinşi nu va trebui să fie mai mare decât cota de reproducere a unei anumite specii într-un an, conform unui pachet al reformei politicii comune de pescuit, aprobat marţi de Parlamentul European (PE).

Pachetul de măsuri dă "undă verde" pentru o nouă politică durabilă de pescuit a UE, care va intra în vigoare la începutul lui 2014. "Pescarii vor fi obligaţi să respecte 'cota maximă durabilă' (MSY), adică prada nu trebuie să depăşească cota de reproducere a unei anumite specii într-un an. Obiectivul este de a reface şi a menţine rezervele de peşte peste nivelurile care pot produce MSY", explică reprezentanţii PE.

În privinţa aruncării peştilor înapoi în apă, PE susţine că această practică, motivată de obicei prin faptul că prada este dintr-o specie sau de o mărime nedorită, reprezintă aproape un sfert din totalul prăzilor din UE. "Cele mai multe specii care sunt aruncate înapoi în apă mor. Pentru a pune capăt acestei practici păguboase, care în prezent nu este interzisă, vasele de pescuit vor fi obligate să aducă la ţărm cel puţin 95% din toată prada, conform unui calendar cu date specifice pentru diferite specii, începând gradual cu 2015. Parlamentul European a luptat şi a reuşit să păstreze acest procentaj cât de mare posibil, aproape de interzicerea totală", se mai arată în comunicatul PE.

Prăzile aduse la ţărm care nu au dimensiunea dorită, de exemplu, nu vor putea fi utilizate decât pentru consumul uman, mai prevede pachetul de măsuri adoptat marţi. Tot conform noilor măsuri, pescarii europeni vor putea lua doar peştele în surplus din apele teritoriale ale statelor terţe. Mai mult, statele membre cu flote mari ar putea fi penalizate prin retragerea subvenţiilor din fondul UE pentru pescuit. 

Pe de altă parte, arată PE, noile reguli de piaţă vor asigura o mai bună informare a consumatorilor despre peştele pe care îl cumpără, printre altele datorită unei etichetări mai detaliate privind zona de pescuit sau tipul de motor utilizat. "Reforma va aborda cea mai mare problemă a Politicii comune de pescuit, şi anume pescuitul excesiv. Consiliul UE va fi obligat acum să acţioneze în mod durabil când va negocia cotele de pescuit", a spus raportorul Ulrike Rodust, europarlamentar german.

Comenteaza