Pop: Vom cere explicaţii Ministerului Educaţiei din Franţa despre subiectul de la bacalaureat

Pop: Vom cere explicaţii Ministerului Educaţiei din Franţa despre subiectul de la bacalaureat
Ministrul Liviu Pop a anunţat sâmbătă că vor fi cerute explicaţii oficiale Ministerului Educaţiei din Franţa, cu privire la conţinutul subiectului de la examenul de bacalaureat francez care reprezintă, în opinia demnitarului român, un "posibil şi nedorit caz de discriminare".

"Considerăm că, pentru a ne pronunţa în acest caz, e nevoie de o analiză detaliată a tuturor datelor. Prin urmare, vom transmite o scrisoare oficială ministrului francez al Educaţiei Naţionale, Vincent Peillon, în care vom solicita explicaţii în legătură cu acest posibil şi nedorit caz de discriminare. După ce vom avea o imagine completă, vom emite un punct de vedere nuanţat", a declarat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei mai spune că, indiferent de contextul socio-politic şi de percepţia pe care cetăţenii unui stat o au despre cetăţenii altor state, factorii de decizie ai oricărui sistem modern de educaţie trebuie să adopte din start o atitudine responsabilă, care să nu favorizeze formarea sau intensificarea curentelor de opinie negative pe baza stereotipurilor identitare şi clişeelor mentalitare, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Educaţiei.

Un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG) îi insultă pe români, a denunţat sindicatul din educaţie UNSEN - CGT Educ'action, într-un comunicat publicat vineri pe site-ul său.

Subiectul are următorul enunţ: "Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care vrea să îşi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care operează în România".

Potrivit comunicatului, subiectul nu necesita menţionarea României. "Mai degrabă decât să fie o clarificare pentru subiect, această menţiune este insultătoare pentru românii care se văd, încă o dată, stigmatizaţi după declaraţiile infame ale guvernului precedent", afirmă comunicatul.

"Sugerăm ca subiectul de anul viitor să fie: Prezentaţi formalităţile ce trebuie îndeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultătoare", continuă textul, adăugând că sindicatul va continua să lupte împotriva rasismului.

Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest ministrului francez al Educaţiei în legătură cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez, care conţinea exprimări denigratoare la adresa cetăţenilor români, solicitând prezentarea de scuze şi sancţionarea celor responsabili.

"În legătură cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG), Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest către ministrul francez al Educaţiei naţionale, Vincent Peillon, prin care solicită prezentarea de scuze şi sancţionarea celor responsabili. Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că respectivul subiect de examen conţinea exprimări denigratoare la adresa cetăţenilor români, riscând să genereze atitudini xenofobe", a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Ministerul reiterează că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.

"Considerăm că astfel de manifestări risca sa genereze o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor percepţii negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni", a precizat MAE.

 

Comenteaza