Război la graniţa României

Război la graniţa României
Ucraina a afirmat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.

Ucraina a cerut Uniunii Europene să îi acorde un "ajutor militar de anvergură" în urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" în Ucraina, unde situaţia se "deteriorează rapid".

"Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei. Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură", a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la Uniunea Europeană.

UE s-a declarat "extrem de preocupată" de informaţiile privind intrarea trupelor ruse în Ucraina. "Suntem extrem de preocupaţi de ultimele evoluţii, în special de informaţiile din teren", a declarat Maja Kocijancic, purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE, în condiţiile în care Kievul a afirmat că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk.

"Reafirmăm necesitatea urgentă a unei soluţii politice la această criză", a precizat ea, dând asigurări că UE urmăreşte "îndeaproape ceea ce se întâmplă pe teren". Kocijancic a amintit că şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a avut marţi, la Minsk, o serie de întâlniri, în special cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Consiliul de Securitate al ONU organizează o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Ucraina joi, la ora 16:00 GMT (19:00, ora României), în urma informaţiilor potrivit cărora trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean.

Un oficial NATO a afirmat, de altfel, că peste 1.000 de soldaţi ruşi luptă pe teritoriul ucrainean: "mult peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina. Ei îi susţin pe separatişti, luptă alături de ei" împotriva forţelor armate ucrainene, a afirmat acesta, precizând că se bazează pe "o estimare foarte prudentă".

Kievul a afirmat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile. "Începând de luni, am asistat la noi incursiuni în apropiere de Novoazovsk", ceea ce creează un "nou front pentru forţele ucrainene" şi le pune "într-o situaţie teribilă", a precizat oficialul NATO.

El a adăugat că, "de la jumătatea lui august, forţele ruse sunt angajate activ în lupte". El a estimat de asemenea la 20.000 numărul soldaţilor desfăşuraţi de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Oficialul a apreciat că această "escaladare semnificativă a operaţiunilor militare ruse" este "direct legată de succesul operaţiunilor militare ucrainene" împotriva separatiştilor.

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat, însă, că nu există soldaţi ruşi în Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena.

"Nu există decât o unitate" de aproximativ 10 "soldaţi ruşi care au traversat frontiera fără intenţie în urmă cu două zile", a continuat diplomatul, făcând referire la militarii a căror arestare a fost anunţată de Kiev marţi.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate a anunţat arestarea a 10 paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la 20 km de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul Rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera "în mod accidental".

Etichete
Comenteaza