Reacțiile politicienilor din România după victoria „istorică” a Maiei Sandu

Reacțiile politicienilor din România după victoria „istorică” a Maiei Sandu
| Foto: mediafax.ro

Maia Sandu este cel mai susţinut lider politic din spaţiul ex-sovietic iar victoria sa este considerată una istorică, potrivit politicienilor din România. 

Președintele României a fost primul care a felicitat-o pe Maia Sandu după victoria sa. „O felicit pe pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a scris președintele român, pe Twitter.

„Câteva chestiuni pe care trebuie să le cunoaştem despre Preşedintele ales al R. Moldova, doamna Maia Sandu. Majoritatea românilor de peste Prut şi-a ales pentru prima dată o femeie preşedinte. Maia Sandu este un politician pro-occidental convins. Este afiliată politic la PPE şi este puternic susţinută de liderii PPE. Are o imagine foarte bună la Bruxelles şi în mod sigur va fi cel mai susţinut lider politic din spaţiul ex-sovietic”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

„Este momentul să construim punţi solide şi să reaşezăm relaţia unică dintre cele două state pe proiecte comune pentru că Uniunea Europeană pentru care au votat majoritatea cetăţenilor din R. Moldova este de fapt dorinţa de a avea cel puţin nivelul nostru de viaţă. Oamenii vor fonduri europene, subvenţii în agricultură, drumuri bune, şcoli şi grădiniţe moderne, pensii mai mari, locuri de muncă mai bine plătite. Într-un cuvânt îşi doresc aceleaşi lucruri pe care şi le doreşte orice român.

E momentul cel mai potrivit să reîncepem să construim un viitor comun prin fapte, pentru că idealurile mari se clădesc cu paşi mici, dar esenţiali pentru ca naţiunea română să-şi recapete demnitate.Autostrada Unirii trebuie construită până la Chişinău. Aşa legăm toată Moldova de Uniunea Europeană. Aşa aducem prosperitatea şi o viaţa mai bună în cât mai multe case de pe ambele maluri ale Prutului. De aceea, PMP va propune în viitorul cabinet crearea unui minister pentru Relaţia cu R. Moldova”, adaugă Eugen Tomac.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a salutat „victoria istorică” a Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

„Acest rezultat reprezintă o confirmare a dorinţei majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, din ţară şi din diaspora, de apropiere strategică de Europa şi de România, singura garanţie a unui viitor mai bun, mai prosper, lipsit de coruptie şi oligarhie”, spune Marcel Ciolacu.

Și Gabriela Firea a felicitat-o pe Maia Sandu prin intermediul rețelelor de socializare: „Femeile sunt adevărații arhitecți ai societății” - Harriet Beecher Stowe. Maia Sandu - noul presedinte al Republicii Moldova. Felicitari!!!”

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, după centralizarea a 99,95% din procesele verbale, Maia Sandu a obţinut 57.74% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a întregistrat 42,26% din voturi

 

Comenteaza