Republica Moldova, dispusă să acorde autonomie Transnistriei, după modelul Cataloniei

Republica Moldova, dispusă să acorde autonomie Transnistriei, după modelul Cataloniei
Republica Moldova este gata să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă, de tipul celei din Catalonia, afirmă premierul Iurie Leancă, într-un interviu pentru cotidianul rus Vedomosti, relatează presa de la Chişinău citată de realitatea.net.

Premierul Iurie Leancă a afirmat în interviul pentru publicaţia rusă că autorităţile de la Chişinău nu intenţionează "să elaboreze un plan de soluţionare cuprinzător pentru reglementarea conflictului transnistrean şi se vor "concentra pe paşi mici, înţelegând foarte bine care sunt limite de care nu pot trece".

"Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie largă, astfel încât statul să fie unit şi, în acelaşi timp, funcţional, iar ramurile Guvernului să nu poată fi paralizate. Desigur, putem elabora un document ambiţios, dar nu cred că acesta va avea mari perspective. (Evgheni) Şevciuk, la o conferinţă în Germania a propus experienţa Sudanului, nu cred că este cea mai buna soluţie în cazul nostru. Suntem o ţară europeană şi trebuie să preluăm exemplele ţărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitaţi că doar în Chişinău sunt mai mulţi cetaţeni ruşi decât în toată Transnistria", a afirmat premierul Iurie Leancă în interviul pentru Vedomosti.

AUTONOMIE TRANSNISTRIA. Declaraţia premierului Iurie Leancă intervine în condiţiile în care negocierile în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean nu au înregistrat progrese anul trecut, iar parafarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE a declanşat dispute între Chişinău şi Tiraspol.

În acelaşi timp, Rusia a avertizat R. Moldova că apropierea de UE ar putea duce la pierderea regiunii transnistrene, iar Sovietul Suprem de la Tiraspol a aprobat anul trecut în primă lectură o lege propusă de liderul separatist Evgheni Şevciuk, care are în vedere preluarea legislaţiei ruse de către administraţia separatistă.

AUTONOMIE TRANSNISTRA: autonomia regiunii nu va fi recunoscută de Rusia

În interviul pentru publicaţia rusă Vedomosti, şeful Guvernului de la Chişinău, asigurat însă că Rusia nu va recunoaşte independenţa regiunii separatiste. "Tiraspolul aşteaptă recunoaştere din partea Rusiei, dar aceasta nu se va întâmpla. În acest moment, nu sunt premise strategice şi nici economice. Recent, la întâlnirea OSCE de la Kiev, a fost adoptată o declaraţie prin care toţi, inclusiv Rusia, au confirmat principiul de reglementare a conflictului în baza respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a declarat Iurie Leancă.

El a explicat, de asemenea, că apropierea R. Moldova de UE va aduce beneficii şi oportunităţi atât pentru mediul de afaceri din regiunea transnistreană, cât şi pentru cel din Rusia, care are interese economice importante în regiune. "Se deschid oportunitaţi unice pe piaţa europeană. În contextul unei soluţii politice, vom fi gata să vorbim despre drepturile de proprietate în Transnistria în baza principiului declarativ, ceea ce va permite întreprinderilor să acceseze credite şi fondurile regionale", a afirmat premierul Leancă.

El a adăugat că şi eliminarea regimului de vize dintre R. Moldova şi UE va fi un moment benefic şi pentru locuitorii din regiunea transnistreană. "Locuitorii din Transnistria care au un paşaport biometric al Republicii Moldova - iar acolo locuiesc aproape 300.000 de cetaţeni ai Republicii Moldova -, în momentul în care vom obţine eliminarea vizelor vor primi, de asemenea, dreptul de a călători fără vize în spaţiul Schengen", a afirmat premierul Iurie Leancă. El a adăugat că "obţinerea unui regim fără vize are, din punct de vedere psihologic, probabil, cel mai mare impact: omul se simte liber (...)", potrivit UNIMEDIA.

Întrebat despre eventuale presiuni pe care le-ar putea face Rusia asupra R. Moldova pentru a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, premierul Iurie Leancă a declarat că nu poate ghici dacă se va recurge la aşa ceva. "Cert este că R.Moldova va fi cât mai deschisă în dialogul cu partenerii ruşi pentru a evita neînţelegerile. Republica Moldova nu are de gând să facă un joc geopolitic în interesul Rusiei sau al UE. Ţara nu este un jucător şi nici un element de confruntare geopolitică. R.Moldova va încerca să păstreze relaţii bune cu ambele părţi", a mai afirmat premierul Iurie Leancă în interviul pentru Vedomosti, relatează Info-Prim Neo.

Referitor la interzicerea vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Rusia, premierul Leancă a menţionat că l-a rugat pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, să explice în ce constă problema tehnică invocată de Moscova pentru această decizie, dar răspunsul primit nu a clarificat situaţia. "Recunosc faptul că nu toţi exportatorii moldoveni au vinuri de calitate. Dar nu este corect ca toţi să fie puşi pe acelaşi cântar. Sper că în curând vom depăşi această situaţie", a subliniat oficialul moldovean.

Comenteaza