România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic de pe continent (studiu)

România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic de pe continent (studiu)
Cotidianul francez Le Monde publică rezultatele unui studiu de ultimă oră, care vizează riscuri pentru următorii 50 de ani.

Un nou studiu la nivel european confirmă faptul că România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic de pe continent, reiese dintr-un articol dat publicităţii de cotidianul francez Le Monde.

"Seisme fără precedent istoric sunt posibile în Europa", este titlul articolului din cotidianul francez, semnat de Pierre le Hir, şi care face referire la rezultatele unui studiu realizat de o echipă internaţională formată din 50 de experţi. Aceasta a folosit, pentru prima oară, criterii şi modele matematice unice pentru a alcătui o hartă a riscurilor de cutremur în ţările din UE şi în ţările vecine. Un instrument preţios pentru serviciile implicate în elaborarea normelor paraseismice, cum ar fi cei din industriile care exploatează instalaţii sensibile, comentează Le Monde.

50 de oameni de ştiinţă în programul Share

"Mai rămâne mult de făcut pentru a îmbunătăţi evaluarea riscului seismic", este concluzia lui Fabrice Cotton, profesor de seismologie la Universitatea Joseph-Fourir (Grenoble-I), care face parte din grupul celor 50 de oameni de ştiinţă care au realizat primele hărţi armonizate ale hazardului seismic la scară europeană, în cadrul programului Share (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

România, pe harta riscului maxim

Hărţile, care sunt date publicităţii de cotidianul Le Monde, arată, la o primă vedere, precum cele de la meteo, când este vorba despre caniculă. Culoarea care predomină în sudul Europei, roşul, nu indică însă caniculă la nivelul Europei, ci risc seismic. Şi încă unul ridicat. Hărţile arată că în viitorii 50 de ani sunt posibile mişcări seismice puternice într-o mare parte a teritoriului României. Riscul este, însă, şi mai mare în Turcia, Italia, Grecia şi alte state balcanice. "Geografia generală a seismicităţii pe continentul european este cunoscută. Ea rezultă, în principal, din înfruntarea dintre plăcile tectonice africană şi eurasiană. Pericolul este mai puternic în Turcia, Grecia şi în Peninsula Balcanică, în Italia şi în România", scrie Le Monde, bazându-se pe rezultatele studiului.

Citeşte mai multe AICI.

Etichete
Comenteaza