Rusia, pregătită livreze Armeniei sisteme de rachete balistice Iskander-M

Rusia, pregătită livreze Armeniei sisteme de rachete balistice Iskander-M
Rusia negociază un contract cu armata din Armenia prin care să-i furnizeze sisteme de rachete balistice tactice cu rază scurtă de acţiune de tip Iskander-M, a declarat o sursă militară, iar armamentul urmează să fie livrat în 2016, relatează agenţia rusă de stat Tass în pagina electronică.

Furnizarea de armament - în special a unor rachete cu rază lungă de acţiune - foştilor sateliţi sovietici, relevă intenţia Moscovei de a continua să influenţeze Europa de Est şi de a se extinde militar într-o Europă mai dezbinată ca niciodată din cauza războiului din Ucraina.

"Contractul nu a fost semnat, negocierile sunt în curs", a declarat sursa citată de Tass.

"Toate informaţiile despre asemenea contracte sunt secrete", a adăugat aceeaşi sursă.

Biroul de proiectare şi construcţii de maşini (Konstruktorskoie Biuro Maşinostroienia, KBM), principalul producător al sistemelor de tip Iskander, a anunţat anterior că aceste sisteme nu vor fi exportate înainte de 2016, precizând că au fost introduse pe o "listă de produse" care urmează să fie vândute în străinăttate.

Kazahstanul şi-a exprimat intenţia, la sfârşitul anului trecut, să achiziţioneze anumitor versiuni ale sistemului Iskander.

O delegaţie din Arabia Saudită a vizita în iunie târgul de armament Armata-2015, la Moscova, pentru a negocia o eventuală achiziţionare a acestui tip de rachete balistice.

Rusia - care a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în aprilie 2014 şi s-a implicat ulterior în războiul din estul Ucrainei - a amplificat tensiunile între Est şi Occident, bazându-se pe loialitatea unor foste republici sovietice precum Armenia şi Belarus.

Vânzările de armament oferă Moscovei o adevărată gură de aer, în contextul sancţiunilor care i-au fost impuse de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) din cauza implicării în criza ucraineană şi care adâncesc recesiunea din Rusia. Ieftinirea petrolului, în cursul acestui an, a afectat dur puterea de cumpărare a Moscovei.

În afară de contractele din Europa, Moscova îşi vinde echipamentele unor clienţi ca India, Pakistanul, China şi Iranul, spre nemulţumirea Washingtonului şi Bruxelles-ului, care negociază în prezent o anulare a sancţiunilor financiare impuse Teheranului în schimbul unei limitări a programului nuclear iranian.

 

Comenteaza