Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discuţie cu ministrul Afacerilor Externe al României după atacul cu drone al Rusiei de la Reni

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discuţie cu ministrul Afacerilor Externe al României după atacul cu drone al Rusiei de la Reni
| Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a avut o convorbire cu ministrul Afacerilor Externe al României, Luminiţa Odobescu, după ce luni dimineaţa a avut loc o oxplozie puternică la graniţa României. Ruşii au atacat cu 16 drone portul Reni, la câțiva km de oraşul Galaţi. 

Războiul este tot mai aproape de graniţa României. Ruşii atacă Odesa, iar luni au atacat cu drone tancuri cu petrol, depozite cu arme și echipamente NATO, în portul Reni şi Ismail de la Dunăre. În plus, un depozit cu cereale a fost distrus și patru angajați au fost răniți, a anunțat comandamentul militar din sudul Ucrainei pe rețelele sociale.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, Odobescu a fost sunată de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. În urma convorbirii aceasta a declarat, luni, că în acest moment, România, ca membru NATO şi al Uniunii Europene, deţine cele mai importante sau mai solide garanţii de securitate din întreaga istorie, potrivit Agerpres. 

"Am avut o discuţie astăzi foarte bună şi detaliată cu secretarul de stat american Antony Blinken. A fost o discuţie normală între aliaţi pentru evaluarea situaţiei şi pentru coordonare strânsă, mai ales în contextul în care, săptămâna aceasta, va avea loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, dar şi un consiliu Nato-Ucraina.

Această discuţie vine, evident, şi în contextul situaţiei de securitate de la frontiera noastră din zona Mării Negre, pe fondul atacurilor repetate, inacceptabile ale Rusiei asupra unor obiective civile, în primul rând asupra unor monumente identitare, am văzut atacul asupra Catedralei de la Odessa, dar mai ales asupra infrastructurii fluviale şi maritime şi am văzut noaptea trecută atacurile din apropierea graniţei cu România.

Discuţia a vizat evident şi decizia Rusiei de a nu mai prelungi iniţiativa ONU privind cerealele la Marea Neagră. Ne bucurăm şi în continuare şi salutăm implicarea tuturor aliaţilor în consolidarea şi recunoaşterea rolului geostrategic în contextul actual al Mării Negre”, a precizat Luminiţa Odobescu.

În cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a informat asupra deciziei României de a se alătura Declarației G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius.

Comenteaza