Șeful Armatei: De ce NU putem doborî dronele de atac care intră în România / Mesaje RO-Alert "Păstraţi-vă calmul"

Șeful Armatei: De ce NU putem doborî dronele de atac care intră în România / Mesaje RO-Alert "Păstraţi-vă calmul"
| Foto: sursa - https://www.libertatea.ro/

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad a explicat de ce dronele de atac care ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, nu pot fi doborâte. 

Şeful Statului Major al Armatei a spus că militarii nu au legile necesare ca să poată doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spațiul aerian al României, așa cum s-a întâmplat anul trecut. 

Potrivit generalului, Gheorghiţă Vlad, șeful Statului Major al Armatei, pentru ca dronele care intră pe spaţiul aerian al României să poată fi doborâte ar fi nevoie de fapt de o modificare legislativă, a transmis Europa Liberă

„În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război.

Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Inteviurile one2one de la Europa Liberă.

Potrivit acestuia trebuie modificate patru legi, iar la una dintre ele este luată în calcul „o nouă iniţiativă legislativă care să permită să operăm şi pe timp de pace sub auspiciile unei operaţii militare”.

Este vorba despre legile:
- Apărării Naționale;
- de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale;
- privind Regimul Armelor și Munițiilor;
- combaterea Mijloacelor Aeriene.

"PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL"

Amintim că locuitorii din mai multe zone din județele Tulcea și Galați au primit, încă de anul trecut mesaje Ro-Alert prin care au fost avertizați că există posibilitatea să cadă obiecte din spațiul aerian, mesaje care indicau faptul că putea avea loc un nou atac rusesc asupra porturilor ucrainene de la Dunăre cu îndemnul PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Tulcea preciza la acea vreme că „mesajul este unul de informare și prevede recomandări de protecție pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite”.

Vezi AICI interviul cu Şeful Statului Major al Armatei.

Comenteaza