Taxă controversată în Germania: şoferii vor plăti pentru folosirea drumurilor publice

Taxă controversată în Germania: şoferii vor plăti pentru folosirea drumurilor publice
Camera inferioară a Parlamentului german, Bundestag, a adoptat vineri o lege foarte controversată care va taxa folosirea drumurilor germane, însă UE încă analizează dacă aceasta discriminează cetăţenii străini, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

Bundestag a adoptat legea vineri, cu 433 de voturi pentru, 128 împotrivă şi şase abţineri. Deşi Camera superioară, Bundesrat, va revizui legea la începutul lui mai, aceasta nu are competenţa de a opri implementarea sa, ceea ce înseamnă că taxa, care a provocat o dezbatere aprinsă în Germania, va fi introdusă cel mai probabil începând din 2016.

Toţi şoferii care folosesc autostrăzile (Autobahnen) din Germania vor trebui să plătească o taxă, inclusiv cei străini, dar şoferii înregistraţi în Germania - care vor plăti automat taxa atât pentru autostrăzi, cât şi pentru drumurile importante - vor primi banii înapoi indirect, beneficiind de o reducere la taxa pentru vehiculele motorizate.

Din acest motiv, taxa va fi dezbătută de Curtea Europeană de Justiţie, care va stabili dacă aceasta contravine sau nu normelor europene privind discriminarea.

Taxa este o promisiune de campanie a Uniunii Creştin Sociale (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. La insistenţa CSU, aceasta a fost trecută în acordul de coaliţie cu social-democraţii semnat la sfârşitul lui 2013, relatează portalul TheLocal.de.

CSU există doar în Bavaria, iar adoptarea legii a deschis calea unor tensiuni mai vechi între "statul liber" şi restul ţării. Săptămânalul Die Zeit din Hamburg s-a plâns că ţara este ţinută ostatică de "populiştii bavarezi" şi a avertizat asupra prejudiciilor cauzate de "încăpăţânarea bavareză".

Comenteaza