Top 5 destinaţii la îndemână pentru 2014

Top 5 destinaţii la îndemână pentru 2014
La începutul lui 2014, cluj.travel vă prezintă un top al celor mai atractive destinaţii turistice pentru acest an situate în apropierea graniţelor României. Prin „apropiere" înţelegem mai puţin de 700 de kilometri distanţă de un mare oraş al României, distanţă care, în general, poate fi parcursă într-o zi de condus. La alcătuirea topului am luat în calcul o serie de recomandări făcute pentru noul an de publicaţii sau portaluri online de profil, dar şi de cele ale redacţiei cluj.travel.

5. Odessa

„Perla Mării Negre" este al treilea cel mai mare oraş al neliniştitei Ucraine. Alintat cu apelativul „Odessa mamă" de localnici, oraşul îi răsplăteşte pe călătorii care nu se tem de instabilitatea politică a ţării cu locuri fermecătoare, cum sunt celebrele „Scări Potemkin", strada Deribasovska sau bulevardul Primorsky. Odessa, la doar 320 de kilometri de Iaşi, poate fi o alternativă la litoralul românesc, deşi, şi aici, aglomeraţia este la ea acasă în sezonul estival. Oraşul are şi o rezonanţă aparte pentru români, fiind centrul administraţiei româneşti a regiunii Nistru-Bug, în perioada 1941-1944. Actualmente, la Odessa funcţionează un consulat român. Oraşul are încă un iz de „fin de sičcle", datorită clădirilor păstrate din vremea Imperiul Ţarist, dublat de o atmosferă relaxată, imprimată de spaţiile verzi largi şi vecinatatea unora dintre cele mai frumoase plaje ucrainene. Feriţi-vă însă de vânzătorii de suveniruri şi chilipiruri din port.

4. Bardejov

Situat în nord-estul Slovaciei, la 350 de kilometri de Oradea, Bardejov este un oraş medieval păstrat intact, comparabil ca atmosferă cu Sighişoara de la noi. Bardejov are, la fel ca şi Sighişoara, centrul istoric inclus în Patrimoniul UNESCO. Piaţa centrală, cu biserica dedicată Sfântului Egidius şi clădirea primăriei, este unul dintre cele mai pitoreşti peisaje urbane din Europa Centrală. Aici, casele burghezilor, ridicate în stil gotic şi renascentist s-au păstrat admirabil. Bardejov şi-a datorat prosperitatea sitării sale pe principala rută de comerţ dintre cele două mari puteri medievale ale Europei Centrale - Ungaria şi Polonia. Primăria este cea mai veche clădire renascentistă păstrată în Slovacia, dar bijuteria arhitecturală a oraşului este biserica Sf. Egidius. Bardejov se mai mândreşte şi cu cel mai bine păstrat sistem de fortificaţii urban din Slovacia. Din zidurile oraşului s-au păstrat fragmente consistente, patru turnuri şi două porţi masive. În drum spre Bardejov, se poate vizita Kosice, fostă Capitală Culturală Europeană în 2013 şi Presov, alt oraş important din estul Slovaciei care şi-a păstrat nucleul medieval aproape intact.

3. Festivalul Florilor de la Debrecen

Cel mai mare festival care are loc în metropola Ungariei de Est este programat în acest an între 15 şi 20 august. „Carnavalul Florilor", cum este denumit oficial evenimentul, este unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din Ungaria şi anul acesta a ajuns la ediţia cu numărul 44. Festivalul a devenit în ultimii ani o sărbătoare care se întinde pe o săptămână întreagă, având ca punct culminant parada din ultima zi, când care alegorice decorate cu zeci de mii de flori multicolore defilează prin centrul oraşului. Debrecen se află la circa 70 de kilometri de Oradea, iar o vizită de zi este uşor de făcut pentru cei care sunt cazaţi la Băile Felix sau 1 Mai.

2. Cascada Kravice

Una dintre comorile turistice ascunse ale Balcanilor, cascada Kravice din Bosnia-Herţegovina, este comparabilă prin pitoresc cu mult mai cunoscutul sistem de lacuri de la Plitvice, în Croaţia. Spre deosebire de Croaţia, însă, Bosnia-Herţegovina este, deocamdată, o destinaţie ocolită de masele de turişti şi, prin urmare, mult mai ieftină. Aceasta este vestea bună, vestea proastă este că atracţiile turistice sunt prost semnalizate şi slab puse în valoare. Dar o frumuseţe cum e cascada Kravice, merită chiar şi o mică rătăcire. În plus, în lacul format de cascadă se poate face oricând o baie, ceea ce la Plitvice e de neimaginat. Kravice se află la 40 de kilometri de Mostar, fiind uşor accesibilă şi pentru cei care vizitează Dubrovnikul. Cascadă se află la 620 de kilometri de Timişoara.

1. Salonic

Grecia este plasată de Lonely Planet pe locul I în 2014 în topul destinaţiilor cu cel mai bun preţ calitate/preţ. Salonicul, cu aerul său primitor şi un uimitor de frumos bulevard, Aristotel, care se termină pe faleză, într-o piaţă la fel de frumoasă, are anul acesta şi avantajul de a fi Capitala Europeană a Tineretului, titlu pe care îl va preda anul viitor Clujului. Prin urmare, pleiada de biserici bizantine patrimoniu UNESCO şi restul monumentelor şi muzeelor care dau gravitate unui oraş cu aer de laissez-faire, vor primi un flux de prospeţime, de care nu Salonciul a mai avut parte de acum 10 ani, când a găzduit o serie de evenimente în cadrul Jocurilor Olimpice. Situat la 660 de kilometri de Bucureşti, Salonicul este o destinaţie de neratat anul acesta pentru miile de români care îşi vor petrece vacanţa pe plajele Greciei.

 

Etichete
Comenteaza