UE a adoptat sancţiuni împotriva a 21 de oficiali ruşi şi ucraineni

UE a adoptat sancţiuni împotriva a 21 de oficiali ruşi şi ucraineni
Uniunea Europeană (UE) a adoptat luni sancţiuni împotriva a 21 de persoane considerate responsabile de anexarea Crimeei de către Rusia, a anunţat ministrul lituanian de Externe, relatează AFP.

Miniştrii europeni de Externe "tocmai au decis sancţiuni - restricţii de călătorie şi blocarea averilor - vizând 21 de oficiali ucraineni şi ruşi", a scris Linas Linkevicius, într-un mesaj postat pe Twitter.

Surse diplomatice au declarat că sancţiunile vizează 13 oficiali ruşi şi opt ucraineni proruşi.

Linkevicius a anunţat că UE va adopta "sancţiuni suplimentare în zilele următoare".

"Încercăm să transmitem mesajul cel mai puternic posibil Rusiei", pentru ca ea "să înţeleagă cât de gravă este situaţia", la o zi de la "aşa-zisul" referendum din Crimeea, a declarat Înaltul Repezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton la sosirea la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE.

Asemenea sancţiuni sunt fără precedent în istoria relaţiilor UE-Rusia, de la prăbuţirea fostei Uniuni Sovietice. Ele marchează aplicarea celei de a doua etape ale unui "răspuns gradual" asupra căruia s-au pus de acord şefii de stat şi de guvern în cursul reuniunii extraordinare pe tema situaţiei din Ucraina la 6 martie.

Această primă listă limitată nu cuprinde membri ai Guvernului rus, au precizat surse diplomatice anterior.

 

Etichete
Comenteaza