UE va decide azi dacă va aplica sau nu noile sancţiuni împotriva Rusiei

UE va decide azi dacă va aplica sau nu noile sancţiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană va decide miercuri dacă va aplica sau va suspenda noile sancţiuni economice adoptate împotriva Rusiei, a anunţat marţi Comisia Europeană.

"Statele membre se vor sesiza din nou în legătură cu această problemă pentru a decide viitoarele etape", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului diplomatic al UE, Maja Kocijancic.

Ambasadorii celor 28 de state membre vor analiza evaluarea furnizată de serviciul diplomatic cu privire punerea în aplicare a armistiţiului în Ucraina, încheiat vineri între Kiev şi rebelii proruşi, scrie Mediafax.

"Procedura normală" presupune ca ei să lanseze punerea în aplicare a sancţiunilor, după adoptarea lor formală luni, a anunţat o sursă europeană.

Dar statele membre, dintre care un număr considerabil se tem de o repercusiune a sancţiunilor asupra economiilor lor sau le consideră inoportune după acordul de încetare a focului, ar putea să îşi acorde mai mult timp.

Statele ar urma, în acest caz, să lanseze o nouă "procedură formală", a anunţat aceeaşi sursă.

Printre ţările care s-au opus punerii în aplicare imediate a sancţiunilor în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor luni figurează Austria, Suedia, Cipru şi Germania, potrivit unei surse diplomatice.

"Ţinând cont de situaţia de pe teren, UE este pregătită să revizuiască sancţiunile aprobate în totalitate sau parţial", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la încheierea reuniunii.

Pentru moment, "încetarea focului pare să se respecte, cu câteva incidente", a subliniat Kocijancic.

Ambasadorul Ucrainei la UE, Kostiantin Ielisieiev, a pledat marţi pentru trecerea la fapte. "Le cerem partenerilor europeni să aplice fără întârziere această decizie importantă", a declarat el pe site-ul Misiunii ucrainene.

"Guvernele care se opun înăspririi sancţiunilor împotriva Rusiei sunt dispuse să poarte responsabilitatea reconstruirii Cortinei de Fier?", a scris pe Twitter fostul vicepreşedinte al Comisiei Viviane Reding, exprimându-şi dorinţa ca UE "să vorbească pe o singură voce".

Pachetul de noi sancţiuni asupra căruia s-a convenit luni prevede în special restrângerea accesului la pieţele de capital pentru marile companii petroliere şi de apărare ruseşti. Detaliile nu vor fi făcute publice decât în cazul în care se va decide punerea lor în aplicare.

 

Etichete
Comenteaza