Universităţile şi Cluj Innovation City, în atenţia celui mai puternic oraş din China

Universităţile şi Cluj Innovation City, în atenţia celui mai puternic oraş din China
Şansă pentru Cluj: a fost încheiat un acord de colaborare cu unul din oraşele pilot din China în domeniul inovării, oraş care în 2013 a fost desemnat cel mai bun mediu investiţional ţară.

Primarul Emil Boc a semnat acordul de colaborare dintre municipiul Cluj-Napoca şi oraşul Ningbo, China, după ce, în prealabil, Consiliul Local a aprobat acest acord în şedinţa din 28 mai 2014.
Acordul propune colaborarea şi susţinerea reciprocă în domeniile economic, comercial, educaţional şi medical.

De asemenea, edilul a participat la Forumul Primarilor din Europa Centrală şi de Est organizat de Primăria oraşului Ningbo, în cadrul căruia a prezentat municipiul Cluj-Napoca şi oportunităţile de investiţii în oraş, în special proiectul Cluj Innovation City.

La Forum participă reprezentanţi a 16 oraşe şi municipii din 13 ţări din Europa Centrala si de Est. Emil Boc a participat şi la conferinţa de cooperare în domeniul educaţional dintre Ningbo şi universităţile din Europa Centrală şi de Est. În cadrul acestei conferinţe, edilul a prezentat profilul universitar al oraşului, politicile municipiului în domeniul educaţiei şi oportunităţile de colaborare universitară.

Oraşul Ningbo are o populaţie de 5.7 milioane de locuitori şi este recunoscut prin dimensiunea economică, istorică, universitară şi culturală. Ningbo este unul din oraşele pilot din China în domeniul inovării şi a obţinut în 2013 statutul de oraş cu cel mai bun mediu investiţional din China.

15.000 de joburi în 15 ani. Cluj Innovation City va deveni cel mai mare hub din regiune

Cluj Innovation City este un proiect derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel din România, managementul CIC fiind deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului, al Consiliului Judeţean Cluj și al Consiliului Local Cluj. În acest sens, recent a fost înființată Fundația CIC, care se va ocupa de managementul general al proiectului și se va asigura că obiectivele asumate în cadrul proiectului vor fi respectate, iar Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziție pentru realizarea proiectului un teren de peste 200 hectare la 4 kilometri de oraș pentru construirea centrelor de specialitate și va demara anul viitor un proiect de realizare a unei șosele cu patru benzi care să facă legătura între oraș și spațiul destinat viitoarelor centre de inovație.Reprezentanții Cluj IT Cluster se așteaptă ca, în cel mult 15 ani, Cluj Innovation City să devină cel mai mare centru din regiune în ceea ce privește inovația, accentul fiind pus pe cercetare și dezvoltare în domeniul bioeconomiei, IT-ului, medicinei și al energiei regenerabile. „Cluj Innovation City are potențialul de a crea peste 25.000 de locuri de muncă în următorii 15-20 ani", spune directorul proiectului Andrei Kelemen, "ceea ce înseamnă că regiunea va concentra mai mulți specialiști în cercetare în domenii prioritare pentru România și în serviciile conexe de care va fi nevoie. În plus față de crearea de locuri de muncă, proiectul va crea o structură economică flexibilă în regiune, bazată pe dezvoltarea unei rețele internaționale și va plasa România printre cele mai importante centre de cercetare, dezvoltare și inovare".

În ceea ce privește investițiile, reprezentantul clusterului a adăugat că acestea vor depăși 350 de milioane euro în următorii ani, bani ce vor proveni din sectorul privat și din cel public.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 30 de companii de IT, 3 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, 8 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

La finele lunii februarie, preşedintele Traian Băsescu a lăudat proiectul Cluj Innovation City în faţa vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

O universitate din Cluj-Napoca, în topul mondial general al universităţilor

În 2013, Compania Quacquarelli Symonds (QS) precizeaza că topul mondial general al universităţilor include patru instituţii de învăţământ superior din România, care, în ierarhia aferentă anului 2012, se află pe locul 601 din 700.

Cele patru instituţii de învăţământ superior din România prezente în QS World University Rankings sunt Universitatea Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "A. I. Cuza" din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Comenteaza