Zeci de milioane de produse contrafăcute confiscate într-un an în UE

Zeci de milioane de produse contrafăcute confiscate într-un an în UE
Serviciile vamale din UE au reținut anul trecut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile vamale pentru protejarea DPI.

Deși această cifră este mai mică decât cifra din 2011, valoarea mărfurilor interceptate este în continuare ridicată, la aproape un miliard de euro. Raportul furnizează, de asemenea, date statistice privind tipul, proveniența și metoda de transport ale produselor contrafăcute reținute la frontierele externe ale UE. Țigaretele au reprezentat un număr mare de interceptări (31 %), diverse mărfuri (de exemplu, sticle, lămpi, adeziv, baterii, detergent pudră) au reprezentat cea de-a doua categorie ca importanță (12 %), urmată de materiale de ambalare (10 %). Coletele poștale și de curierat au reprezentat în continuare aproximativ 70 % dintre intervențiile vamale în 2012, cu 23 % de rețineri în domeniul traficului poștal privind medicamentele.

"Serviciile vamale ale UE se află în prima linie de apărare împotriva produselor contrafăcute care subminează întreprinderile care desfășoară activități legale", spune comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă. "Raportul de astăzi arată intensitatea și importanța acțiunilor serviciilor vamale în acest domeniu. Voi continua să insist în favoarea unei și mai bune protejări a drepturilor de proprietate intelectuală în Europa, prin intermediul conlucrării cu partenerii internaționali, cu sectoarele industriale și cu statele membre".

În ceea ce privește locul de proveniență al mărfurilor contrafăcute, China rămâne principala sursă. Totuși, pentru anumite categorii, alte țări au fost principalele surse, cum ar fi Marocul pentru alimente, Hong Kong pentru CD-uri/DVD-uri și alte produse din tutun (în principal țigările electronice și umpluturile lichide pentru acestea) și Bulgaria pentru materiale de ambalaj. Aproximativ 90 % din totalul cazurilor oprite în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acțiuni în justiție pentru identificarea încălcării.

Astfel cum se subliniază în Strategia UE 2020, protecția DPI reprezintă una dintre pietrele de temelie ale economiei UE și un factor determinant pentru creșterea sa viitoare în domenii precum cercetarea, inovarea și ocuparea forței de muncă. Asigurarea respectării efective a DPI este, de asemenea, esențială pentru sănătate și siguranță, deoarece anumite produse contrafăcute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru întreținere corporală și jucăriile pentru copii), care sunt fabricate într-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenințare serioasă la adresa cetățenilor.

Serviciile vamale ale UE joacă un rol extrem de important în ceea ce privește oprirea intrării în UE a produselor cu privire la care există suspiciunea că ar încălca drepturile de proprietate intelectuală. Începând cu anul 2000, Comisia a publicat un raport anual privind activitățile vamale în ceea ce privește protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de către administrațiile vamale naționale, sunt o contribuție importantă la analiza încălcării DPI în Uniune realizată de autoritățile vamale și pentru instituții UE precum Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.

În luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală la vamă. Acesta întărește normele care sunt la dispoziția autorităților vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală.

La 10 decembrie 2012,Consiliul a adoptat un nou Plan de acțiune vamală al UE pentru a combate încălcările drepturilor de proprietate intelectuală pentru anii 2013-2017.

Obiectivele strategice ale acestui plan de acțiune sunt următoarele:

  • punerea în aplicare și monitorizarea cu eficacitate a noii legislații UE privind asigurarea respectării DPI de către autoritățile vamale;
  • combaterea comerțului cu mărfuri care încalcă DPI în întregul lanț internațional de aprovizionare;
  • abordarea principalelor tendințe în comerțul cu mărfuri care încalcă DPI;
  • consolidarea cooperării cu Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală și cu autoritățile de aplicare a legii.

 

Comenteaza