Ziariştii români din 7 ţări, congres în Serbia. Organizator e un jurnalist clujean

Ziariştii români din 7 ţări, congres în Serbia. Organizator e un jurnalist clujean
Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români organizează în Serbia a patra ediţie a congresului internaţional al ziariştilor români. Preşedintele Forumului este jurnalistul clujean Romeo Couţi, director la TVR Cluj.

 

La ediţia din acest an, reuniunea celor peste o sută de jurnalişti români din ţările unde trăiesc comunităţi de români - Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Albania şi Italia - va avea loc în perioada 5-7 aprilie, în localitatea sârbă Donji Milanovat. Temele de dezbatere includ crearea unui sistem coordonat şi rapid de reacţie în chestiuni care viziează încălcarea drepturilor minorităţii româneşti, profesionalizarea presei de limba română din afara graniţelor şi identificarea unor soluţii de finanţare şi autofinanţare pentru presa din comunităţile româneşti.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi al Consiliului Judeţean Cluj.

La deschiderea oficială a lucrărilor congresului participă directorul ICR Andrei Marga, fostul rector al Universităţii "Babeş-Bolyai", ministrul pentru românii de pretutindeni Cristian David şi Stejărel Olaru, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

"Prezenţa oficialilor români, alături de jurnaliştii de limbă română din afara graniţelor ţării, reprezintă un fapt în premieră, în condiţiile în care se constată în ultimul timp accentuarea tensiunior cu conţinut etnic privind situaţia comunităţilor de români din Bazinul Timocului", arată Couţi.

Comenteaza