Noaptea Muzeelor 2022: Ce propune Consiliul Județean Cluj

Noaptea Muzeelor 2022: Ce propune Consiliul Județean Cluj
| Foto: Facebook.com/cjcluj

După două ediții marcate de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, evenimentul european Noaptea Muzeelor, ediția a XVIII-a, revine la Cluj, sâmbătă, 14 mai, cu activități ca în vremurile de altă dată.

Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, precum și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea, instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj, vor putea fi vizitate gratuit.

De asemenea, pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean, pregătesc și o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezintă o ofertă culturală semnificativă și diversificată de evenimente și expoziții pentru Noaptea europeană a muzeelor, acestea urmând a se desfășura la sediul central al instituției – Palatul Reduta, între orele 18.00 – 00.00.

Activitățile derulate cu acest prilej vor fi dedicate istoriei și memoriei locale. Publicul prezent va avea ocazia să îi întâlnească pe autorii volumelor 6 și 7 ale seriei ,,Povești despre Cluj”, publicate sub egida Asociației Vechiul Cluj. Vor fi prezentate, de asemenea, cele mai recente volume ale traducerii în limba română a ,,Istoriei Clujului”, de Jakab Elek, în prezența editorului și traducătorului acesteia, istoricul Attila Varga.

Tot cu prilejul Nopții Muzeelor vor putea fi vizitate, gratuit, atât expoziția permanentă, cât și cele patru expoziții temporare, respectiv ,,Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó”, ,,Construcții de lemn din Bucovina”, ,,Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei” și ,,Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor”.  

La fel ca în fiecare an, și Muzeul de Artă Cluj-Napoca, se înscrie în rândul instituțiilor care își așteaptă publicul cu numeroase expoziții. Pe lângă cea permanentă – Galeria Națională, desfășurată de-a lungul a nu mai puțin de 15 săli din incinta clădirii, vizitatorii vor mai putea admira exponate în cadrul altor patru expoziții. Este vorba despre ,,Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan”, care aduce în atenția publicului creații ale tinerilor artiști, ,,Vargha Mihály. Expoziție de sculptură” a artistului cu același nume, expoziția ,,Amurg”, o incursiune în lumea Maramureșului, și ,,Mapping Frames”, care cuprinde creații ale artiștilor contemporani din centrul de artă Cluj-Napoca și nu numai.  

Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea se alătură și el rețelei care celebrează acest eveniment, întâmpinându-și vizitatorii atât cu expozițiile permanente, cât și cu unele temporare, dar și cu alte activități speciale. Astfel, în serie expozițiilor temporare se înscriu expoziția de artă plastică, fotografie și documente ,,O.Goga. Ipostaze ale unei personalități”, expoziția de podoabe și partituri ,,Castelana de la Ciucea”, expoziția comemorativă de carte ,,Volumele lui Octavian Goga”, expoziția de sculptură ,,Memoria satului încrustată în lemn”, organizată în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Totodată, publicul prezent se va putea bucura de momente tradiționale prezentate de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Comuna Negreni, de un moment liric prezentat de profesorii și elevii Școlii din Ciucea, iar în colaborare cu Mănăstirea ,,Nașterea Maicii Domnului” din Ciucea va fi organizat și un parastas.

Tema din acest an a Nopții Muzeelor de la Muzeul ,,Octavian Goga” va fi ,,Lecție deschisă”, iar acțiunea în sine, care va începe la ora 18.00, va cuprinde inclusiv comunicarea ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga și Ady Endre”.

Tot cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 00.00. Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi, astfel, informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment.

De asemenea, angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Desfășurat, anual, sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), evenimentul cultural inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța reprezintă o modalitate de marcare a identității europene.

loading...
Comenteaza