Morminte din Evul Mediu pe autostrada A10 Sebeș-Turda. Lucrările pot continua după descărcarea de sarcină arheologică a zonei

Morminte din Evul Mediu pe autostrada A10 Sebeș-Turda. Lucrările pot continua după descărcarea de sarcină arheologică a zonei
| Foto: ziarulunirea.ro

Încă 15 morminte și 3 așezări străvechi din Evul Mediu timpuriu au fost descoperite la Sâncrai, pe șantierul A 10 Sebeș -Turda. 

După ce în urmă cu 5 ani în aceeași zonă a fost descoperită o necropolă din Evul Mediu, acum constructorii care lucrează la relocarea DJ 142 L, pe traseul Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, au scos la iveală noi relicve la ieșirea din Sâncrai spre Ciumbrud, transmite ziarulunirea.ro. 

Noile descoperiri arheologice fac acum obiectul unei cercetări realizate de specialiști din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, condus de directorul Gabriel Rustoiu. Din echipa de cercetare fac parte arheologi de prim rang ai muzeului – Gabriel Balteș și Cristian Florescu – arheologi de gradul I, cu experiență recunoscută în domeniu.

În continuarea descoperirilor făcute în anul 2016, în urma primelor săpături arheologice din acest an, din dreptul km. 40 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, la ieșirea din Sâncrai spre Ciumbrud au fost descoperite alte 15 morminte din Evul Mediu timpuriu, dar și 3 așezări străvechi din aceeași perioadă.

Arheologul Cristian Florescu a declarat că numărul mormintelor și locuințelor descoperite ar putea crește pe măsură ce săpăturile vor avansa, iar ulterior relicvele dezvelite ar putea fi supuse unor analize pentru o mai precisă datare istorică.

Pe baza raportului de cercetare întocmit de arheologi, Direcția Județeană pentru Cultură Alba va putea emite certificatul de descărcare de sarcină arheologică a zonei, în vederea continuării lucrărilor la autostradă.

Comenteaza