“Noul Cluj” se construiește cu banii americanilor. Cum ajung în Transilvania banii familiei Trump

“Noul Cluj” se construiește cu banii americanilor. Cum ajung în Transilvania banii familiei Trump
Eric Trump (stânga), Donald Trump Jr., Donald Trump și Ivanka Trump | Foto: Paul Morigi/WireImage

Eric Trump, fiul fostului președinte american Donald Trump, este așteptat la Cluj. Motivul: cel mai mare proiect imobiliar din România, Transylvania Smart City, pus pe piață de compania SDC Imobiliare a omului de afaceri Ștefan Berciu.

Cum ajung banii familiei Trump la Cluj? Omul de afaceri american Onisim Dorneanu a povestit pentru ZIUA de CLUJ că România și Clujul se află deja în planurile de investiții ale lui Eric Trump. Dorneanu este, de mai multă vreme, asociat în proiectele de real estate din Cluj cu omul de afaceri Ștefan Berciu, cel care deține compania SDC Imobiliare.

În același timp, Dorneanu are legături puternice cu familia Trump și a investit în mai multe proiecte ale “Trump Organisation” din SUA. Într-un interviu acordat Profit.ro, omul de afaceri american a spus că deține mai multe camere și apartamente de tip hotelier în Trump Hotel și spații în Trump Tower Chicago, dar și că este în negocieri să cumpere un pachet de apartamente și în Trump Tower din New York.

“Noul Cluj” se construiește cu banii americanilor. Cum ajung în Transilvania banii familiei Trump
Onisim "Nick" Dorneanu, alături de Eric Trump la Trump Tower Chicago  / Foto: Instagram

“Perla” portofoliului SDC, compania-parteneră a lui Onisim Dorneanu la Cluj, este, în acest moment, Transylvania Smart City, cel mai mare proiect imobiliar din România, evaluat la 700 de milioane de euro. Mini-orașul gândit de omul de afaceri Ștefan Berciu, care a atras deja investiții de la mai mulți parteneri locali și internaționali, va avea 10.000 de apartamente, mall, școală, grădiniță, creșă, supermarketuri, hotel și aparthotel, spații de birouri, parcuri și săli de conferință, zonă de recreere, socializare și plimbare, amfiteatru, dar și un heliport.

De altfel, proiectele de la Cluj ale SDC Imobiliare au fost realizate de mai multă vreme inclusiv cu fonduri venite din SUA pe filiera Onisim Dorneanu, care, alături de Eric Trump, a decis să mărească acum sumele investite pe piața locală. Iar unul dintre proiectele care ar putea beneficia de această decizie este tocmai Transylvania Smart City.

Când ar putea veni la Cluj Eric Trump

“Cu domnul Berciu acum comunic, să îl aduc și pe Eric Trump și să intrăm pentru a dezvolta Transylvania Smart City”, a declarat omul de afaceri Onisim Dorneanu în exclusivitate pentru ZIUA de CLUJ.

Acesta spune că afacerile imobiliare din România au potențial. “Piața din România e foarte profitabilă pentru un investitor străin și se pot face o grămadă de lucruri”, a declarat businessman-ul american, care crede că piața locală suferă din lipsă de fonduri. “Unora care construiesc le e greu să aibă acces (la finanțări – n.red.), dar când ai acces la fonduri poți face lucruri foarte mari în România”, este convins Onisim Dorneanu.

El anunță că Transylvania Smart City, proiectul de la Cluj în care americanii sunt parteneri cu SDC, nu este singurul în care vor investi.

“În afară de proiectul Transylvania Smart City, unde suntem parteneri cu SDC și cu Ștefan Berciu, mai colaborăm cu domnul Larionesi (Florin Larionesi, care controlează grupul de firme Campeador din Bistrița – n.red.) la București cu două proiecte, la Timișoara, la Oradea. Mai avem cel puțin șase proiecte în toată țara”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ Onisim Dorneanu.

Întrebat ce mesaj transmite în piață faptul că o persoană "high profile" precum Eric Trump investește în România alături de Onisim Dorneanu și de Ștefan Berciu, omul de afaceri din Chicago a spus că “România nu mai este considerate o țară din lumea a treia, ci este un partener important pentru America, iar noi trebuie să dezvoltăm și să arătăm acest lucru atrăgând oameni de calibru mare cum ar fi familia Trump și alte profiluri mai mari ca să îi aducem să investească în România și să arate că țara noastră este un partener bine primit pentru America”.

În scurt timp se vor cunoaște mai multe amănunte despre vizita la Cluj a fiului fostului președinte american Donald Trump.

“Eu mă voi întâlni în câteva săptămâni cu Eric Trump să vorbesc mai multe detalii despre proiectul Transylvania Smart City și sperăm ca, la câteva săptămâni după aceea, să facem vizita în România”, a precizat Dorneanu în exclusivitate pentru ZIUA de CLUJ.

Comenteaza